Колумбија протерала Агима Чекуа

Колумбијске власти протерале су некадашњег команданта албанских побуњеника и премијера Косова Агима Чекуа, након што је Србија тој држави упутила захтев да га, због потернице Интерпола, ухапсе и испоруче Београду.

Бивши шеф Ослободилачке војске Косова потврдио је, из Париза где се неочекивано обрео, да је протеран из Колумбије.

"Колумбијске власти примиле су захтев Србије да ме ухапсе и испоруче Србији", рекао је Чеку агенцији Ројтерс. "Добио сам писано наређење да напустим земљу. У Колумбију нећу моћи да уђем следећих десет година".

Околности под којима је Чеку протеран из Колумбије нису у потпуности разјашњене, јер су представници косовског министарства иностраних послова, раније данас саопштили да је бивши командант герилаца био накратко ухапшен, па затим пуштен на слободу.

Чекуова Социјал-демократска партија је, пак, саопштила да је Београд покушао да издејствује хапшење, али и да се ништа драматично није десило, пошто је њихов шеф био учесник међународне конференције о демилитаризације герилаца.

"Он се тражи због ратних злочина. Истрага против њега је у току и желели би да га видимо у нашој надлежности", рекао је портпарол српског тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић.

Српски министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је Интерпол Колумбије обавестио српске власти да се Чеку налази у тој земљи, али да према њиховом закону за дела почињена пре 2005. године није могуће задржавање и изручење неког страног држављана.

Српска потерница већ је једном, 2003. године накратко потерала Чекуа иза решетака, пошто га је словеначка полиција ухапсила на аеродрому у Љубљани, али је после неколико сати ослобођен.

Слична ситуација поновила се годину дана касније у Будимпешти, када га је из невоље избавио тадашњи шеф УНМИК-а Хари Холкери.

ЈНА, Хрватска војска, ОВК и влада Косова

Завршио је две године на београдској Војној академији и школовање наставио на Војној академији у Задру. У Школи резервних официра ЈНА био је командир вода од 1984. до 1990. године, а потом је годину дана командовао водом артиљераца на Војној академији у Задру.

Чеку се у октобру 1991. године прикључио се Збору народне гарде и добио команду над артиљеријском јединицом у Задру, а потом је постао заменик команданта борбене дивизије.

У фебруару 1992. године поверено му је командовање Масленичком борбеном дивизијом, а потом и антитенковском дивизијом и гарнизоном у Госпићу. Као припадник хрватске војске Чеку је од првог хрватског председника Фрање Туђмана одликован девет пута.

Почетком 1999. године Чеку је поднео оставку у хрватској војсци и дошао на Косово где је преузео команду над, у то време, прилично разбијеном Ослободилачком војском Косова.

За војног команданта ОВК постављен је у мају, након што је смењен садашњи командант новоформираних безбедносних снага Косова Сулејман Селимија, познат и под ратним надимком "Султан".

Након демилитаризације ОВК именован је за команданта Косовског заштитног корпуса, у марту 2006. године, после одласка Рамуша Харадинаја у Хаг и неуспелог експеримента са Бајрамом Косумијем, "прекомандован" је на место премијера Косова.

Српске власти оптужиле су Чекуа још 2000. године за серију ратних злочина које је ОВК починила у време када је он командовао герилским формацијама, укључујући убиство 669 Срба и 18 неалбанаца, као и мучење и више од 500 отмица.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво