ЈС неће гласати за Декларацију

Драган Марковић-Палма рекао да Јединствена Србија неће гласати за Декларацију о Сребреници, ако се у скупштини не нађе друга декларација у којој се осуђују сви злочини на простору бивше Југославије.

Посланици Јединствене Србије неће гласати за Декларацију о Сребреници на заседању српског парламента у уторак "зато што се у њој не осуђују сви злочини почињени на простору бивше Југославије, већ само у Сребреници", рекао је лидер странке Драган Марковић-Палма.

"Уколико истога дана на седници Скупштине Србије не видимо и другу декларацију у којој ће се јасно декларисати, да се осуђују сви злочини који су вршени на простору бивше Југославије, нећемо гласати за Предлог декларације о Сребреници, који ће у уторак бити на дневном реду", рекао је Марковић, који је и народни посланик и градоначленик Јагодине.

Марковић је истакао да "ЈС није потписник заказивања седнице Скупштине Србије са тачком дневног реда о Резолуцији о Сребреници, нити је међу 114 посланика који су поднели предлог".

Јeдинствена Србија је у коалицији са СПС и ПУПС, која је у Влади Србије.

Директор Српског покрета обнове Александар Југовић рекао је да ће посланици те странке подржати Декларацију.

Југовић је изјавио да је усвајање Декларације неопходно како би се јасно ставило до знања да иза злочина не стоје ни држава Србија, ни њени грађани, већ појединци предвођени својевременим командантом Војске Републике Српске, генералом Ратком Младићем.

"Доношењем Декларације стичемо морално право да од других тражимо да осуде своје злочине, учињене над Србима", закључио је Југовић.

Председник Демохришћанске странке Србије Владан Батић изјавио је да је текст Предлога декларације уопштен и да би га требало конкретизовати.

Батић сматра да основна порука Декларације треба да буде: "Прошли смо катарзу и признајемо да је у наше име у Сребреници почињен злочин".

Друга порука, према Барићу, треба да гласи: "За тај злочин одговорне су снаге босанских Срба са Ратком Младићем на челу," а трећа: "За тај злочин нема одговорности холандског батаљона у саставу УНПРОФОР".

Од суботе је у Скупштине Србије у процедури Предлог декларације о осуди злочина у Сребреници коју је поднело 114 посланика владајуће већине.

У Предлогу декларације пише да Народна скупштина Србије најоштрије осуђује злочин над бошњачким становништвом Сребренице који је у јулу 1995. извршен како је то утврђено пресудом Међународног суда правде и очекује да друге државе бивше Југославије на исти начин осуде и злочине почињене над Србима.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара