Поштовати одлуку МСП-а

Србија мора да поштује одлуку МСП-а о Сребреници, ако жели да тај суд донесе валидну одлуку и у вези са проглашењем независности КиМ, рекао Ивица Дачић.

Заменик премијера и председник Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић рекао је поводом усвајања Декларације о осуди злочина у Сребреници да Србија мора да поштује одлуку МСП-а у Хагу, ако жели да тај суд донесе и валидну одлуку у вези са једностраним проглашењем независности КиМ.

"У складу са тим треба наћи добар баланс", нагласио је Дачић после промоције друге класе полазника Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици.

Председник СПС-а је рекао да у Предлогу декларације о осуди злочина у Сребреници не постоји реч "геоноцид", као и да паралелно треба донети сличан акт о осуди злочина над Србима у рату који је вођен на простору некадашње СФРЈ.

"Ми треба да осуђујемо злочин у Сребреници, али исто тако треба да тражимо од других држава да осуде злочине почињене над Србима", рекао је Дачић и додао да су Срби "можда и веће жртве злочина почињених на простору претходне Југославије".

Додик: Без проблема у односима са Србијом због резолуције 

Премијер Републике Српске Милорад Додик изјавио је да не верује да ће због усвајања Декларације о Сребреници у Скупштини Србије доћи до "драматичног проблема" у односима Србије и РС.

"Оно што је потребно јесте да се чују аргументи и једне и друге стране пре усвајања тог документа. Мислим да ми имамо ту врсту дијалога", рекао је Додик у Београду у паузи научног скупа "15 година од Дејтонског споразума".

Додик је истакао да није прочитао текст предлога Декларације и да не зна њен садржај, наводећи да је у БиХ било предлагања да се слична резолуција усвоји и у парламенту БиХ.

"Нисмо гласали за ту резолуцију зато што она фаворизује само један догађај. Наравно да је Сребреница место тешких злочина којима су се бавили судови на различитим нивоима", истакао је Додик.

Међутим, како истиче Додик, кривице за злочине су индивидуалне, а прихватајући резолуцију у БиХ на начин на који је то тражила бошњачка страна, била би уведена колективна одговорност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи