Први сусрет Јосиповића и Тадића

Борис Тадић и Иво Јосиповић оценили да би вансудска нагодба могла бити решење за међусобне тужбе за геноцид, пред Међународним судом правде у Хагу. На састанку у Опатији, председници се заложили за европско партнертство две земље и истакли да се интегритет БиХ не сме доводити у питање.

Председник Србије Борис Тадић и председник Хрватске Иво Јосиповић, заложили су се за европско партнертство две земље, које би за циљ имало увођења целог региона у ЕУ и успостављање европских вредности на простору Западног Балкана.

Председници су оценили да је могуће решење за међусобне тужбе за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу, вансудска нагодба.

"Спремни смо да радимо на решењу које би било компромисно, али које неће да поништи начела правде и праведности", рекао је председник Србије.

Његов хрватски колега је указао да тужба није сама себи сврха, истичући да "уколико се нађе могућност нагодбе у оним питањима која су предмет тужбе, та тужба не би имала смисла".

На првом састанку после инаугурације новог хрватског председника, Тадић и Јосиповић су разговарали о отвореним питањима између две земље и развоју добросуседских односа.

"Циљ обе земље је припадност европској фамилији народа, а то подразумева и увођење европских реформи и вредности у обе земље", изјавио је Тадић, после састанка са Јосиповићем у Опатији.

Истичући значај процесуирања одговорних за ратне злочине, председник Тадић је рекао да државе не смеју да буду таоци злочина појединаца.

"Евентуално одустајање од међусобних тужби држава не значи да сви починиоци ратних злочина не треба да дођу пред лице правде", истакао је Тадић.

Председник Јосиповић је рекао да на састанку није било речи о уступању превода правне тековине ЕУ, али је истакао да је уверен да ће Хрватска, како је раније најавила премијерка Јадранка Косор, да уступи Србији те преводе.

Двојица председника разговарала су и о ситуацији у Босни и Херцеговини, и постигли сагласност да се интегритет те државе не сме доводити у питање.

"Не сме се доводити у питање ни Дејтонски споразум", истакао је Тадић и додао да у БиХ треба тражити решења која гарантују заједничку будућност за сва три конститутивна народа.

Проблеми треба да се реше заувек

Састанак у Опатији је први сусрет Тадића и Јосиповића, од како је хрватски председник ступио на ту дужност. Авион председника Србије слетео је на аеродром на острву Крк где је Тадића дочекао његов хрватски колега.

Јосиповић и Тадић су бродом Хрватске ратне морнарице "Чиста Велика" заједно отпловили до Опатије која је изабрана као место неформалног сусрета.

Хрватски председник је уочи сусрета са Тадићем истакао да је петнаест година после рата побољшање односа један од најважнијих циљева његовог председничког програма, преноси ХРТ.

Јосиповић је рекао да политичари Хрватске и Србије морају активније да се ангажују, јер садашња генерација не сме проблеме пребацити на следећу.

"Проблеми треба да се реше једном заувек", рекао је Јосиповић.

Управо због чињенице да састанак има карактеристике неформалног сусрета изабрана је Опатија, а не Загреб, навели су хрватски медији.

Сусрету шефова држава присуствовали су и представник хрватске владе, државни секретар за политичка питања у Министарству спољних послова и европских интеграција Давор Божиновић.

Како је раније најављено, двојица председника учествоваће у суботу на Бриселском форуму посвећеном односима Европе и САД у решавању главних светских питања.

Тадић и Јосиповић потврдили су учешће на сесији Балкан 2010., на којој ће једна од главних тема бити ситуација у БиХ. Сесија Балкан 2010. биће затворена за јавност. 

Од хрватског признања Косова у марту 2008. године, односи две државе су погоршани, а Тадић није дошао на инаугурацију новог председника Хрватске 18. фебруара у Загреб због тога што је на ту церемонију био позван и председник Косова Фатмир Сејдију.

Јосиповић је више пута истакао да жели сарадњу у региону и да је спреман да се састане са Тадићем.