Израел не мења став о независности Косова

Амбасадор Израела у Београду Артур Кол потврдио да Израел неће променити став о независности Косова и да га неће признати. Односи Србије и Израела на дипломатском, политичком, економском и културном плану добри. Потребно подстаћи трговинску размену. Кол разочаран државном политиком Србије по питању Ирана.

Израел није признао независност Косова и у овом тренутку нема разлога за промену тог става, изјавио је амбасадор Израела у Београду Артур Кол, оценивши да су односи између Србије и Израела добри, али да је потребно и могуће побољшати их.

Амбасадор Кол је рекао да је прошло више од годину дана од када је Косово једнострано прогласило независност и да Израел ту независност не признаје. Српски народ и влада би требало да цене позицију Израела, која такође показује пријатељство између две земље.

"Односи Србије и Израела добри су на дипломатском, политичком, економском и културном плану, али има простора за напредак", истакао је Кол у интервјуу за Танјуг.

Амбасадор је подсетио да су Израел и Србија тек крајем деведесетих година разменили амбасадоре, јер од 1967. године, када је режим Јосипа Броза Тита прекинуо дипломатске контакте, није било никаквих односа две земље.

"Обе земље би требало да ураде више на повећању трговинске размене. Као и сви инвеститори и ми смо погођени светском економском кризом, међутим, израелски инвеститори не намеравају да се повуку са српског тржишта, јер верују да Србија представља позитивно окружење за пословање у будућности", рекао је амбасадор Кол.

Кол је говорећи о израелским инвестицијама у Србији, поменуо Ерпорт сити у Београду оценивши га као најуспешнији грађевински пројекат на Балкану.

Израелски инвеститори остају на српском тржишту 

"Израелци не инвестирају искључиво у Београду, већ ће учествовати и у изградњи шопинг молова у Крагујевцу, Новом Саду и другим градовима у Србији, чиме ће присуство израелских фирми на српском тржишту постати још видљивије", истакао је амбасадор.

Говорећи о афери "Сателит", Кол је указао да се предмет налазио на међународној арбитражи, додавши да каква год буде коначна одлука, то не би требало да утиче на билатералне и дипломатске односе Србије и Израела.

Израелски амбасадор је, међутим, изразио разочарање државном политиком Србије по питању Ирана, рекавши да Београд није осудио државу која "охрабрује и подржава тероризам".

"Разочарани смо чињеницом да Србија није показала став према Ирану који смо очекивали, а то је да су идеологија и говор мржње који долазе из Техерана неприхватљиви у 21. веку. Србија је европска држава која је и сама страховито пропатила током окупације од нацистичке Немачке, а Иран је држава коју данас воде радикални екстремисти и поричу да се холокауст десио", оценио је амбасадор Кол.

Кол је истакао да Иран отворено позива на уништење Израела и развија оружје и војне капацитете далеко веће од оних који су му потребни за националну безбедност.

Амбасадор Израела је подржао рад српског Тужилаштва за ратне злочине које је покренуло истрагу против неколико особа које су осумњичене за учешће у злочинима током Другог светског рата против Срба и Јевреја.

Злочини се не смеју заборавити 

"Подржавамо сваки потез и ценимо активности које су спроведене овде у Србији да се приведу правди нацисти и њихови сарадници који су имали улогу у злочинима против човечности и убиствима Срба, Јевреја и Рома у овом делу свету. То не може да буде заборављено протеком времена", истакао је Кол.

Амбасадор Кол се заузео за оснивање музеја у Београду који ће подсећати на холокауст који се у Србији догодио током Другог светског рата.

"Оснивање музеја би, такође, био прави начин да се ода почаст значајној улози коју су Јевереји имали у српском друштву пре Другог светског рата, у коме је већина њих изубила живот. Он би свакако имао и велики едукативни значај," нагласио је амбасадор Артур Кол.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво