Нови конзулати у Црној Гори и Хрватској

Београд званично изнео намеру да у Црној Гори отвори три конзулата. Планирано и отварање конзулата у Книну, уместо досадашњег у Ријеци.

После најаве да ће Црна Гора ускоро послати новог амбасадора у Србију, Београд је Подгорици званично саопштио намеру о отварању три конзулата у тој земљи. У Хрватској, где имамо конзулат у Вуковару, Србија планира да отвори и један у Книну, с тим што би се укинуо онај у Ријеци.

 

Главни разлог отварања конзулата у Црној Гори и Хрватској, поред активне и ангажоване политике у региону, свакако је заштита наших сународника и развијање економске сарадње са суседима.

Министар спољних послова Црне Горе Милан Роћен рекао је за РТС да се сада о том питању неће оглашавати.

Скоро две године после проглашења независности Црне Горе, прошлог марта, добили смо амбасаду у Црној Гори.  Амбасада Србије смештена је у кући у центру Подгорице. Симболика или не, тек, власништво је сердара Јанка Вукотића који је, са својом војском, штитио одступницу српској војсци у Мојковачкој бици.

Ако се Црна Гора сложи, у шта званични Београд не сумња, Србија ће ускоро имати конзулате у Бијелом Пољу, Никшићу и Херцег Новом.

Бијело Поље би, поред те општине, покривало и Пљевља, Мојковац, Беране, Андријевицу и Плав.

Конзулат у некада највећој општини бивше Југославије - Никшићу, био би задужен за Шавник, Жабљак и Плужине, а Херцег Нови за општине Будва,Тиват и Котор. Они који живе у Бару, Улцињу, Колашину и Даниловграду обраћали би се амбасади у Подгорици.

"С врха црногорске државе добили смо у последње време више сигнала да су спремни за нови дипломатски почетак. Ми смо за њега спремни и желели би смо да кроз изградњу нових институционалних веза с Црном Гором направимо тај корак", рекао је министар спољних послова Србије, Вук Јеремић. "У том смислу и видимо отварање конзулата и један такав процес подржавамо", нагласио је Јеремић.

Отварање четири конзулата, напомињу у МИП-у, не подразумева и веће трошкове, јер се затварају једна амбасада и два конзулата у свету.

"Присуство у Црној Гори и Хрватској је свакако наш приоритет, пошто су регионални односи један од спољнополитичких приоритета. У Хрватској смо одлучили да затворимо Ријеку а отворимо Книн, јер је повратак избеглица приоритет и за нас и за Хрватску", изјавио је Вук Јеремић.

Хрватска у Србији, поред амбасаде у Београду, има конзулате у Суботици и Приштини. Отварање конзулата у две суседне земље значило би нови початак у дипломатским односима на овим просторима, после одлуке Подгорице и Скопља који су, крајем прошле године, у истом дану, признали једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи