Караџић: Неће ме обесхрабрити претњама

Државни секретар Министарства за људска и мањинска права Србије Марко Караџић каже да га претње смрћу неће обесхрабрити у борби против дискриминације, мржње и ксенофобије. Организације које позивају на линч охрабрене изјавама политичара, тврди Караџић.

Претње смрћу неће ме обесхрабрити да наставим свој рад и борби против дискриминације, мржње, ксенофобије и свега онога што није својствено једном демократском друштву, поручио је државни секретар Министарства за људска и мањинска права Србије Марко Караџић.

Караџић је, поводом плаката организације "Црна рука" са његовим ликом и позивом на линч, оценио да у Србији има група и појединаца који своју политику заснивају на мржњи и страху од свега што је другачије.

Овакве претње ме неће обесхрабрити, јер знам у каквом друштву живим и знам колико је рада потребно уложити да би се ово друштво променило, рекао је Караџић је у интервјуу Фонету.

"И даље радим у Министарству за људска и мањинска права", истакао је Караџић, "што је јасан доказ да ме неће обесхрабрити, односно да ћемо свој рад још више усмерити ка борби против дискриминације, мржње, ксенофобије и свега онога што није својствено једном демократском друштву".

Према његовој оцени, "Црна рука" и сличне групе су охрабрене изјавама политичара, односно представника одређених политичких странака у парламету Србије.

Они су на недвосмислен начин, током усвајања закона о забрани дискриминације, указао је Караџић, отворено кроз говор мржње, иступали против одређених група људи у овој земљи, иако представљају уједно и њих у парламенту.

"На жалост, ово друштво и даље има политичаре, односно представнике у парламенту, који нису свесни своје позиције и важности институције у којој раде и без жеље да упознају оно са чим нису упознати", указао је Караџић.

Државни секретар упозорио је да се ни у једном тренутку не сме рећи да неко не може да ужива своја људска права само због друге стране која крши закон, позива на мржњу и чини злочин.

Проблем расељавања Рома приоритет Министарства  

Говорећи о недавном проблему расељавања ромских насеља, Караџић је оценио да то проблем који је деценијама занемариван и сада се не може решавати на пречац и неким ад хок акцијама.

"Оно што је Министарство за људска и мањинска права урадило до сада је усвајање стратегије која се тиче ромске популације, а њена примена и помоћ представницима локалних самоуправа јесте оно што можемо да урадимо, као и да заштитимо оне људе чија су права угрожена", објаснио је државни секретар.

Када је реч о положају националних мањина, Караџић је оценио да генерално има бољитка, али и да би још много требало радити у овој области.

"Има бољитка у различитим областима када се говори о области едукације, али још много треба радити на пољу заштите, односно омогућити свима да уживају она права која су гарантована", додао је Караџић.

Према његовим сазнањима, још се ради на предлогу Министарства за људска и мањинска права и Независног удружења новинара о томе како заштитити новинаре у обављању своје делатности.

Предлог је, објаснио је Караџић, да се напад на новинара, који обавља свој посао, третира као тежи облик кривичног дела.

Караџић је нагласио да је Србији преко потребно Министарство за људска и мањинска права, јер држава на тај начин показује јасан став да је спремна да се бори за заштиту људских права и да промовише неке вредности које су годинама у Србији заборављане.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво