Предлог статута Војводине "прилично умерен"

Директор Института европских региона Франц Шаусбергер оценио нови статут Војводине као "прилично умерен". У њему се предвиђа далеко мање аутономије од устава региона и федералних јединица у Немачкој, Аустрији, Белгији или Италији. Оспоравање статута дневно политички разлози, оцењује Шаусбергер.

Предлог статута Војводине, који је усвојила војвођанска скупштина, прилично је умерен, сматра Франц Шаусбергер, директор Института европских региона у Салцбургу.

Војвођанске власти затражиле су од Института да нови статут Војводине упореди са таквим документима других европских региона.

Доношење статута Војводине искључиво је унутрашње питање Србије и нико не треба да очекује да ће ЕУ захтевати да тај акт буде усвојен, рекао је Шаусбергер у интервјуу новосадском Дневнику.

"ЕУ ће, у најбољем случају, ставити на знање да је процес регионализације користан у приступању ЕУ и приближавању њеним стандардима", рекао је директор Института.

"На лествици аката које сам анализирао, војвођански предлог се налази у средини. У њему се предвиђа далеко мање од онога што предвиђају устави региона и федералних јединица у Немачкој, Аустрији и Белгији. Предвиђа мање и од статута италијанских региона", рекао је Шаусбергер.

"Не могу да разумем страх који ваши политичари имају и од статута и од аутономије. Каткад ми се чини да већина критичара статута тај акт није ни прочитала и да је то оспоравање мотивисано искључиво дневнополитичким разлозима", сматра директор Института.

Шаусбергер је "уверен да потврђивање статута Војводине гарантује стабилност Србије, док је, у супротном, могућа дестабилизација политичких прилика".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи