Србија на белој шенген листи до краја године

Испунили смо све обавезе ка визној либеразацији за путовање у земље ЕУ, тако да је извесно да ћемо до краја година бити на белој шенген листи, каже Ивица Дачић. Министар полиције истиче да ће Савет министара унутрашњих послова земаља ЕУ, приликом одлучивања, сагледавати безбедносна питања везана за контролу граница и спречавање илегалних миграција, као и борбу против трговине људима, корупције и организованог криминала.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић уверен је да је готово извесно да ће Србија до краја године бити стављена на белу шенген листу и да ће грађани моћи да путују без виза у земље обухваћене шенгенским споразумом.

"Готово је извесно да ће Србија до краја године не само добити позитивну оцену од стране Европске комисије и Европског парламента, него да ће и формално бити донета одлука о визној либерализацији, односно стављању Србије на белу шенген листу", рекао је Дачић у интервјуу агенцији Бета.

Дачић је истакао да тај рок не износи у дневно-политичке сврхе, већ као реалан датум. Дачић је најавио да ће током министарске конференције која се у понедељак и уторак одржава у Прагу, имати низ билатералних сусрета везаних за либерализацију визног режима.

Одлука политичко питање 

Министар је нагласио да је та одлука политичко питање и да ће о укидању виза за грађане Србије одлучивати Савет министара унутрашњих послова земаља ЕУ који ће сагледавати безбедносна питања везана за контролу граница и спречавање илегалних миграција, као и борбу против трговине људима, корупције и организованог криминала.

Дачић је истакао да су званичници ЕУ у досадашњим разговорима задовољни напретком Србије у остваривању обавеза из такозване мапе пута ка визној либерализацији и да очекује позитиван извештај експертских мисија Европске комисије током маја.

"Саговорници из ЕК су навели и да Србија неће делити судбину целог простора, односно да укидање виза неће чекати да то буде урађено за све земље такозваног Западног Балкана, него ће се појединачно ценити напредак сваке од земаља. Судећи по разговорима са званичницима ЕУ, с великом дозом оптимизма се може очекивати укидање шенгенских виза за наше грађане до краја године", навео је Дачић.

Србија испунила све обавезе 

Према његовим речима, Србија је испунила готово све обавезе предвиђене у мапи пута ка визној либерализацији за путовање у земље ЕУ, што практично значи да су усвојени сви потребни закони и стратегије и да је остало да се доносе још неколико акционих планова за реализацију стратегија.

Дачић је навео да је МУП Србије, који је носилац највећег дела посла везаног за визну либерализацију, начинио неколико веома важних корака који ће допринети доношењу позитивне оцене ЕК доношењем нових закона везаних за контролу државне границе, затим низа конкретних и практичних мера у заштити и контроле државне границе, али и издавањем нових пасоша.

Дачић је потврдио да је са званичницима ЕК било речи и о издавању нових пасоша Србије косовским Албанцима, али је истакао да се то питање ниједном није поставило као услов који може да угрози процеш визне либерализације.

"Министри унутрашњих послова о томе разговарају са безбедносног аспекта, њих интересује колико је то повољна могућност да дође до развијања неких нових праваца или токова криминала, имајући у виду да су Албанци у западној Еврипи познати по томе што су често чланови организованих крминалних група и што постоји одређено настојање да то прикривају лажним документима", навео је Дачић.

Министар је рекао да то интересовање није везано само за Косово, већ уопште за простор бивше Југославије где грађани имају и по неколико пасоша, што отежава борбу против криминала.

До сада је, према речима Дачића, око 1.000 Албнанаца затражило и добило српски пасош, а до сада је укупно издато око 450.000 нових пасоша Србије.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи