Односи Србије и Хрватске кључни за регион

Председници Србије и Хрватске оценили у Софији да су односи две државе од суштинског значаја за регион. Могућ велики напредак у привредној сарадњи. Питања која оптерећују односе држава не смеју бити препрека сарадњи која је у интересу грађана. Чланство Хрватске у ЕУ у интересу Србије, истакао је председник Борис Тадић.

Председници Србије и Хрватске, Борис Тадић и Стјепан Месић, оценили су да су добри српско-хрватски односи од суштинског значаја за будућност Западног Балкана.

Борис Тадић и Стјепан Месић, који учествују на енергетском самиту у Софији, констатовали су након сусрета да је привредна сарадња, посебно у заједничким наступима на страним тржиштима, област у којој је могуће начинити изузетан напредак.

"Ми имамо простора за наступ на страним тржиштима, али га нисмо искористили. Неке производе смо у време када смо били у једној држави лансирали у свет, у чему су учествовале фирме са једне и друге стране, али данас ту могућност не користимо", објаснио је Месић.

Тадић се сложио са оценом да би Србија и Хрватска требало боље да искористе комплементарност својих привреда како би ефикасније учествовале у међународној тржишној утакмици.

Двојица председника су истакла и да питања која оптерећују односе две државе не би смела да буду препрека сарадњи тамо где је она могућа и у интересу је грађана и Србије и Хрватске.

"Имамо нека отворена и тешка питања која нисмо разрешили. Нека од тих питања ће бити третирана на цивилизован начин кроз судски процес, нека ћемо моћи да споразумно решавамо, али имамо огроман неискоришћен простор за сарадњу који је од суштинског значаја за наше грађане, али и за европске интересе на простору Западног Балкана", рекао је Тадић.

Сличну оцену је изнео и Месић, који је истакао важност сарадње по питањима о којима две државе имају идентичан став, уз истовремено отклањање проблема који оптерећују односе.

Тадић је подржао европске интеграције Хрватске, истакавши да је у интересу Србије да Хрватска што пре постане чланица ЕУ.

"Што пре Хрватска уђе у Европску унију то је већа корист за Србију. Време је одлучујући фактор у политици, и успоравање процеса европских интеграција значи да ће бити мање економског и политичког профита за наше државе", истакао је Тадић, и додао да Србија истоветну подршку очекује од Хрватске.

"Европско удруживавње је миленијумски подухват и морамо учинити све да у том подухвату учествујемо и да наше земље што пре уведемо у ЕУ и да отворимо наше границе, тако да једном Србину или Хрвату буде свеједно да ли је са једне или друге стране границе", поручио је Месић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво