Сузавцем поново спречен сукоб Срба и Албанаца

Еулекс полиција испалила више од 50 сузаваца на Србе у насељу Брђани да би спречила њихов сукоб са Албанцима који су започели обнову својих кућа. Повређених нема, а Срби најављују да ће свакодневно протестовати све док се не обустави обнова албанских кућа у том делу Митровице.

Припадници специјалних снага Еулекс полиције, пре подне су употребили више од 50 сузаваца  да би спречили сукоб Срба из насеља Брђани са Албанцима који су започели обнову својих кућа у овом месту, које се налази у северном делу Косовске Митровице.

Око поднева чула се рафална паљба, али се још не зна са које стране је пуцано.

Повређених није било, а Срби су најавили да ће наставити са протестима све док се не обустави реновирање кућа у овом делу Митровице.

Један од представника Срба из Брђана Небојша Минић јутрос је на састанку са представницима УНМИК-а, Кфора и ЕУЛЕКС-а пренео став да неће дозволити обнову и повратак Албанца у овај део Митровице без претходног договора са српском заједницом.

"Пројекат за обнову кућа је дело људи из општине у јужном делу Косовске Митровице која није компетента за то јер, у овој општини од мартовског насиља 2004. године не живи ни један Србин," истакао је Минић.

Минић је нагласио да преговоре о насељавану северног дела Косовске Митровице могу водити представници Срба са представницима УНМИК-а.

Највећи број Срба се данас поподне разишао са места где су протестовали.  У овом делу Косовске Митровице појачано је присуство Еулекс полиције и Косовске полицијске службе.

Ситуација је тренутно мирна, а на околним брдима распоређени су и војници Кфора, који надгледају ситуацију.

Косовски Албанци јуче ујутро су започели обнову кућа у овом насељу, иза такозване жуте линије, за коју Срби тврде да припада северном делу Митровице.

Крајем прошле године, у сукобу који је ескалирао у насељу Брђани повређено је петоро Срба.

Туча између Срба и Албанаца избила је када је неколико Албанаца у пратњи Кфора дошло у овај део града желећи да почне обнову својих кућа које су страдале током сукоба 1999. године.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво