Бомбардовање РТС-а ратни злочин

Пре десет година у НАТО бомбардовању РТС-а убијено је 16 наших радника. Код споменика "Зашто?" и данас одржан помен. "Амнести интернешенал" оценио да је реч о ратном злочину. Жанка Стојановић, мајка погинулог Небојше, рекла да је време да се сви одговорни казне. Тијанић: Све што тражимо, није освета. Само истина.

Током напада НАТО снага на Савезну Републику Југославију озбиљно је прекршено међународно право, а ни после 10 година откако је бомбардована српска државна телевизија нико није изведен пред лице правде, оценила је међународна организација за заштиту људских права "Амнести интернешенел".

"Бомбардовање седишта српске радио-телевизије био је намеран напад на један цивилни објекат и као такав представља ратни злочин", изјавила је стручњак ове организације за Балкан Шан Џоунс.

"Амнести" подсећа да је приликом напада на зграду РТС-а у центру Београда 23. априла 1999. године страдало 16 цивила, те да је напад био "део кампање која је трајала од марта до јуна исте године у којој је живот изгубило око 500 цивила, а повређено 900 лица".

Људи су страдали, наглашава се у чланку објављеном на вебсајту ове огранизације, углавном због тога што су напади вршени произвољно и што нису предузете неопходне мере да би се заштитило цивилно становништво.

"Амнести" наглашава да су сами званичници НАТО почетком 2000. године изјавили да су РТС бомбардовали због пропагандне улоге коју је имао, "како би ослабили морал становништва и оружаних снага", те да нису издали посебно упозорење иако су знали да се у згради налази много цивила.

С тим у вези, "Амнести" оцењује да су цивилне жртве могле да буду избегнуте да су се "снаге НАТО у потпуности држале правила ратовања".

Спровести независну истрагу

Ова организација позива Алијансу и њене државе чланице да спроведу независне истраге, преузму потпуну одговорност и обезбеде надокнаду за жртве и њихове породице.

"Амнести" наглашава да је још почетком 2000. године тражила да се жртвама обезбеди надокнада, али да то ни у ком погледу до сада није учињено, упркос судским процесима у судовима у Србији и иницирању случајева у Европском суду за људска права, који су одбачени као неприхватљиви.

Организација посебно истиче да су многи проблеми, који су подрили поштовање међународног хуманитарног закона и закона о заштити људских права током кампање против СРЈ, као што је недостатак јасне командне структуре и процеса одлучивања о избору циљева, сада присутни у операцијама Алијансе у Авганистану.

"Изгледа да НАТО ништа није научио на својим грешкама из бомбардовања Југославије. Штавише, стиче се утисак да се вратио корак уназад у погледу транспарентности, те објављује мање информација о нападима које изводи у Авганистану него што је то чинио током бомбардовања Југославије", рекла је Џоунсова.

"Најјачи војни савез на свету има обавезу да постави највише стандарде у заштити цивила према међународном хуманитарном закону. Он мора да сноси одговорност за свако кршење тог закона", нагласила је Шан Џоунс из организације "Амнести интернешенел".

СЕЕМО захтева да НАТО призна грешку

Организација медија југоисточне Европе (СЕЕМО) са седиштем у Бечу је поводом десетогодишњице бомбардовања зграде РТС, апеловала на НАТО да призна да је била грешка гађати медијску кућу и да осигура независну истрагу тог напада у циљу задовољења правде и коначног мира породицама и колегама жртава.

У саопштењу се подсећа да је у нападу 23.априла 1999. погинуло 16 радника РТС-а и да су они тог дана, према српским изворима, били позвани од стране управе РТС да наставе са радом у тој згради и поред одлуке владе да би РТС требало да евакуише особље и опрему на другу локацију.

"Чињеница да је српски државни медиј од неких схваћен као инструмент пропаганде у рату, не може бити аргумент за оправдање бомбардовања РТС као легитимне мете", подвукао је генерални секретар СЕЕМО Оливер Вујовић у саопштењу.

Вујовић је истакао да би СЕЕМО би поздравио потпуну и транспарентну истрагу од стране НАТО напада на РТС.

Медији нису војни циљ - Media is no military target

Удружење новинара Србије (УНС) и Синдикат новинара Србије (СНС) испред зграде РТС-а у Абердаревој улици обележили су, данас у 13 часова, десету годишњицу убиства 16 медијских радника.

Представници удружења носили су транспарент "Медији нису војни циљ - Media is no military target".

Председник УНС-а Нино Брајовић оценио је бомбардовање зграде РТС-а као акт "лова на медијске куће".

Очекујемо да се обнови истрага о одговорности за погибију 16 радника, а наша глобалана акција је порука коју одавде шаљемо свету да медији нису војни циљеви, рекао је Брајовић.

УНС и СНС сматрају да ни после десет година није утврђена потпуна одговорност за жртвовање радника РТС-а.

Никаквим аргументима не може се оправдати да, када је постало јасно да су и медији проглашени легитимним циљем, није учињено ништа да се радници РТС-а у Београду заштите и изместе из зграде.

Напротив, под претњом отказима наставили су да раде у згради медија са којом се лицитирало када ће бити гађана, наводи се у саопштењу две организације.

УНС и СНС истичу да ни после десет година није покренуто питање одговорности НАТО-а за бомбардовање медија, иако медијска кућа, као цивилни објекат, не сме и не може бити "легитимни војни циљ".

НУНС: Истрага и одговорност

Независно удружење новинара Србије (НУНС) саопштило је да десет година од бомбардовања зграде РТС-а породице страдалих и јавност још не знају ко је, поред НАТО, одговоран за смрт 16 радника националне телевизије.

"НАТО је дужан да призна грешку коју је починио 23. априла 1999. године, а надлежни државни и правосудни органи Србије треба да спроведу детаљну истрагу и утврде одговорност тадашњег државног и војног врха и руководилаца РТС, који нису евакуисали запослене, упркос јавном наговештају да је РТС на листи мета ратне авијације", наводи се у саопштењу НУНС.

НУНС оцењује да се пресудом бившем директору РТС-а Драгољубу Милановићу не може окончати утврђивање одговорности за погибију 16 радника, који су били жртвовани зарад државне пропаганде против
НАТО.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво