Подршка несврстаних Србији

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић позвао је земље-чланице Покрета несврстаних да наставе да подржавају Србију у проналажењу решења за јужну српску покрајину.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изразио је, у Манили, захвалност земљама-чланицама Покрета несврстаних, од којих убедљива већина није признала независност Косова и позвао их је да остану при том ставу и подрже њене напоре за проналажење решења за јужну српску покрајину путем дијалога.

"Желим да изразим дубоку захвалност према више од 80 одсто земаља-чланица Покрета несврстаних које нису признале сепаратисте на Косову. Ваша решеност да поштујете суверенитет и територијални интегритет Србије завређује искрено поштовање", изјавио је Јеремић у говору на специјалном министарском састанку Несврстаних у филипинској престоници.

Шеф српске дипломатије истакао је да је, захваљујући ангажовању чланица Покрета несврстаних, Генерална скупштина Уједињених нација затражила од Међународног суда правде (МСП) да се изјасни о питању легалности једнострано проглашене независности Косова, што је, како је приметио, први такав случај у историји тог суда.

"Од кључног значаја је да останете при свом принципијелном ставу, јер ће овај случај представљати изузетно важан преседан", рекао је Јеремић, напоменувши да ће одлука Суда имати свеобухватне последице по читаву међународну заједницу.

Јеремић је упозорио да би у случају легитимизације једностраног отцепљења неке етничке мањине од земље-чланице УН, "границе сваке мултиетничке земље могле бити угрожене, што би изазвало нестабилност у свим деловима света."

"Када МСП буде донео одлуку, биће нам потребна ваша подршка ради проналажења решења путем дијалога које ће бити прихватљиво свим странама", рекао је Јеремић.

Међународно право препрека сепаратистима

"Подржавајући суверенитет и територијални интегритет земље-чланице УН, као и правично решење за статус наше покрајине, постигнуто кроз мировни процес, обезбедићете да међународно право и даље буде препрека садашњим и будућим сепаратистима, који сањају да покушај отцепљења Косова постане глобално прихватљива норма", нагласио је министар.

Јеремић је, такође, нагласио да је Србија водећи поборник помирења у југоисточној Европи.

"Имали смо храбрости за националну преиспитивање како бисмо се суочили са неделима из прошлости. Сматрамо да је то једини начин да се прекине зачарани круг насиља и мржње у нашем делу света", рекао је министар.

Јеремић је објаснио да се председник Србије Борис Тадић из тог разлога извинио због злочина претходног режима у ратовима у бившој Југославији и посетио Сребреницу на 10. годишњицу масакра.

Јеремић је, такође, подсетио да ће Скупштина Србије ускоро размотрити резолуцију којом ће осудити злочин у Сребреници.

"Надамо се да ће нам то омогућити потпуно помирење с босанским муслиманима", напоменуо је Јеремић.

Шеф српске дипломатије поновио је, у Манили, предлог Србије да у јуну 2011. године у Београду буде одржан специјална конференција Покрета несврстаних, поводом 50 година од првог, оснивачког састанка те организације, одржаног, такође, у Београду 1961. године.

Србија, директна наследница СФРЈ - једног од оснивача Покрета несврстаних, сада има статус посматрача у тој организацији која данас броји више од сто земаља света.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се