Помен жртвама бомбардовања РТС-а

На месту где је 23. априла 1999. године од НАТО бомби погинуло шеснаест радника РТС-а, породице, пријатељи и колеге ноћас положили цвеће и запалили свеће.

Пре десет година, 23. априла 1999. године, авијација НАТО-а погодила је, у 02:06 сати,  зграду Телевизије Србије у Абердаревој улици у центру Београда, усмртивши 16 наших колега. Породице, пријатељи страдалих и њихове колеге из РТС-а положили су ноћас цвеће и запалили свеће, код споменика "Зашто?".  У име породица жртава присутнима се обратио Кузман Стоименовски, отац страдалог Дарка.

У згради РТС-а убијени су:
Јелица Мунитлак (28), шминкер, Ксенија Банковић (28), видео миксер, Дарко Стиоменовски (26), техничар у размени, Небојша Стојановић (27), техничар у мастеру , Драгорад Драгојевић (27), радник обезбеђења, Драган Тасић (31), електричар, Александар Делетић (31), камерман, Славиша Стевановић (32), техничар, Синиша Медић (32), дизајнер програма, Иван Стукало (34), техничар, Дејан Марковић (39), радник обезбеђења, Милан Јоксимовић (47), радник обезбеђења, Бранислав Јовановић (50), техничар у мастеру, Милан Јанковић (59), прецизни механичар, Томислав Митровић (61), режисер програма и Слободан Јонтић (54), монтер.

Породице страдалих траже да се у потпуности разјасни ко је одговоран за страдање њихових најмилијих. Зато ће Специјалном суду упутити захтев да обнови поступак и утврди ко је одговоран за то што је 16 људи "намерно жртвовано".

Намеравају да се обрате и амбасади САД са захтевом да та земља објави документе о бомбардовању Србије и помогне у проналажењу доказа о злочину у Абердаревој.

Године које су прошле не могу да учине да одговорност за бомбардовање буде умањена, оценио је министар културе Небојша Брадић.

И новинарска удружења подсећају да још није утврђена потпуна одговорност за страдање радника РТС-а. На то су на јучерашњем скупу "Бомбардовање РТС-а - Десет година касније" указали представници Независног удружења новинара Србије.

Удружење новинара Србије и Синдикат новинара Србије у саопштењу истичу да ни после десет година није покренуто питање одговорности НАТО-а за бомбардовање медија, иако медијска кућа, као цивилни објекат, не сме и не може бити "легитимни војни циљ".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи