Тадић о изручењу Ганића

Председник Борис Тадић изјавио је да се Србија не противи да члан ратног председништва БиХ Ејуп Ганић, кога наши правосудни органи терете за ратни злочин над припадницима ЈНА у Сарајеву 1992. године, буде изручен судским органима БиХ.

Србија неће имати примедбе ако Велика Британија донесе одлуку да бившег члана Председништва Босне и Херцеговине Ејупа Ганића изручи БиХ, изјавио председник Србије Борис Тадић.

"За Србију је централно питање да се догоди судски процес у коме је Ганић, који је осумњичен за учествовање у ратном злочину апсолутно незаобилазан чинилац", рекао је Тадић нивинарима на прослави годишњице Српског покрета обнове.

Председник је истакао да сви који су учествовали или су осумњичени за ратне злочине морају да се нађу пред судовима и да Србија нема ништа против да Ганић буде изручен суду Босне и Херцеговине која је његова матична држава.

Оно што је од одлучујуће важности је, како је нагласио Тадић, да свако има фер и поштено суђење.

"Србија жели да верује да ће правосудне институције БиХ бити у стању да докажу да су у стању да обезбеде фер и поштено суђење", казао је Тадић.

Председник је као принципијелан став Србије навео окончање сарадње свих држава у региону са Хашким трибуналом али да, истовремено да се процесуирају и они процеси које није преузео Хашки трибунал, а који се налазе пред домаћим правосуђима.

Тадић је навео да се слаже са изјавом свог хрватског колеге Иве Јосиповића да Србија треба да ухапси Ратка Младића и Горана Хаџића, али је поновио да Хрватска истовремено мора да испуни неке услове у погледу боље сарадње са Хашким трибуналом.

"Као што очекујем и захтевам да надлежни органи Србије ухапсе Ратка Младића и Хаџића очекујем да ће и Хрватска дати све доказе у вези са процесима који се воде против Анте Готовине", рекао је Тадић.

Пут боље сарадње у региону

Председник је прецизирао да се његова ранија изјава, да би евентуално ослобађање кривице Анте Готовине у недостатку доказа била чињеница која не би доприносила нашим бољим односима, није се тицала Хашког трибубала већ услова да Србија и Хрватска крену путем боље сарадње на регионалном и европском нивоу.

"Сви треба да обавежемо једни друге да учинимо све да та сарадња обезбеди и Хашком трибуналу да кривци буду кажњени како би се скинула љага и кривица са свих народа, како би кривци били индивидуализовани и како бисмо на крају успоставили однос помирења и свим грађанима омогућили да живе у друштву мира и просперитета, заједно у ЕУ", истакао је Тадић.

Говорећи о реформи правосуђа и жалбама које су неизабране судије и јавни тужиоци поднели Уставном суду, Тадић је рекао да очекује да све жалбе буду размотрене са правном озбиљношћу, а не да се игноришу.

"Надлежност Уставног суда овде је и више него евидентна и ми очекујемо да ћемо имати и судове након много година који јесу у стању да обаве свој посато успостављања права и правде", истакао је Тадић.

Председник је рекао да даје апсолутну подршку реформском процесу али истовремено тражи начин да се обезбеди право за све оне грађане

који желе да буду судије, да се утврди начин правног третмана њихове уставне жалбе и успостави правничко образложење зашто неко није изабран.

"Можда је у процесу реформи било неких техничких недостатака, у сваком случају свака грешка која може да се исправи и треба да буде исправљена", рекао је Тадић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво