Повратак азиланата на Балкан

Први аутобуси са лицима која нису добила затражени азил у Белгији и које белгијске власти враћају на темељу Споразума о реадмисији са Београдом и Скопљем, кренули из Белгије ка југу Србије и Македонији.

Из Белгије, ка југу Србије и Македонији кренули су први аутобуси сa лицима која нису добила затражени азил у Белгији и које белгијске власти враћају на темељу Споразума о реадмисији сa Београдом и Скопљем.

Реч је о српским и македонским држављанима албанске националности који су, како су саопштиле белгијске власти, на основу лажних информација, допутовали у Белгију током фебруара, у очекивању да добију политички азил, смештај и новчану надокнаду.

"Они неће имати никакве протекције, јер су азиланти и ми ћемо их приморати да се сами врате у Србију. Тренутна ситуација је незадовољавајућа и за Белгију и за Србију", рекао је министар за имиграцију Белгије, Мелкиор Валте.

Валте је истакао да корист од ове ситуације могу имати само они који злоупотребљавају свој азилантски положај.

"Против тога ћемо се борити, јер такво понашање може да угрози положај две земље", навео је министар за имиграцију Белгије.

Амбасадорка Белгије Дениз де Хауер је прецизирала да се у аутобусима налази 44 држављана Србије и 28 држављана Македоније албанске националности.

"То је само део од скоро 500 држављана Србије који су од почетка године затражили азил у Белгији који је добровољно пристао на повратак у своју земљу", рекла је амбасадорка, додавши да је само у фебруару азил у Белгији затражило 330 држављана Србије.

Белгијски премијер Ив Летерм јасно је ставио до знања да та лица немају никаквог основа за добијање политичког азила, пошто земље из којих су дошли имају демократске поретке и поштују људска права и грађанске слободе.

Влада у Белгији је истакла да ће бити враћена сва лица са југа Србије и севера Македоније - њих више стотина, који су, посебно у фебруару, масовно почели да стижу у Брисел и неосновано траже политички азил.

У првом аутобусу који је кренуо из Брисела је пет породица са укупно 19 особа сa југа Србије, док ће остала лица наставити тим аутобусом до одредишта на северу Македоније.

Тих 19 држављана Србије имају биометријске пасоше и добровољно су прихватили да се врате у своја места боравка.

У аутобусу ће их пратити и два службеника белгијског министарства за имиграцију.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво