Ђелић у Токију

Потпредседник Владе Божидар Ђелић у Токију разговора о кредиту Србији вредном између 100 и 200 милиона евра, намењеном подизању технолошког нивоа српских термоелектрана. Србија себи не сме дозволити да има само површне научне везе са земљом која је друга светска сила у области науке, рекао Ђелић.

Потпредседник Владе и министар науке Божидар Ђелић борави у Јапану, а један од циљева посете је покретање преговора о добијању кредита у износу од 100 до 200 милиона евра.

Тај кредит би био превасходно намењен подизању технолошког нивоа српских термоелектрана и смањењу загађења, објаснио је Ђелић у изјави Танјугу.

"Да би могла да конкурише за такав кредит, Србија мора да регулише дуг Јапану од 84 милиона евра, што није много", рекао Ђелић, додајући да је утврђивање динамике отплате једна од конкретних тема његових разговора у Токију.

Божидар Ђелић јe у Токију отпочео седмодневну посету Јапану, на позив јапанског Министарства за образовање, културу, спорт, науку и технологију, а требало би да се сусретне са јапанским политичарима, привредницима и научним радницима.

Као министар за науку и технолошки развој, Ђелић ће разговарати и о продубљивању научне и технолошке сарадње две земље и привлачењу јапанских инвестиција.

"Србија себи не сме дозволити да има само површне научне везе са земљом која је друга светска сила у области науке", рекао је Ђелић, изразивши жељу Владе и наше научне јавности да се у земљу излазећег сунца упути на усавршавање више наших стручњака из различитих области.

"Јапан годишње остварује 20 одсто свих научних резултата у свету и поседује многе најнапредније технологије, па је, стога, јачање научне сарадње са том земљом наш витални интерес", нагласио је Ђелић.

Чвршће економско повезивање са Јапаном

Говорећи о могућностима Србије да привуче опрезне јапанске инвеститоре, који су до сада у нашој земљи свој капитал уложили само кроз фабрику дувана у Сенти, Ђелић је изјавио да Србија, као своје адуте, има конкретне економске резултате и јасно дефинисану економску политику.

"Кредибилитету Србије доприноси чињеница да она иза себе већ има 16 милијарди долара страних инвестиција, те да су се у улагање укључиле не само западноевропске државе попут Аустрије, Италије или Немачке, већ и Русија и Кина", додао је Ђелић. 

Потпредседник Владе је подсетио да код нас већ послују велике светске компаније као што су "Фијат", "Теленор", "Сименс" или "Мишелин", као и повољне трговинске споразуме са Русијом, Белорусијом или Турском.

"Такође, Србија, једним захтевним ребалансом буџета, одговорно спроводи мере за обуздавање економске кризе, и једина је у региону успела да склопи споразум са ММФ-ом", рекао је Ђелић.

Ђелић је истакао значај чвршћег економског повезивања са Токијом.

"Досадашње директне јапанске инвестиције у Србију износе само 100 милиона долара, а прошлогодишњи увоз из Јапана, у износу од 260 милиона долара, што је далеко мање од две милијарде увоза из другог далекоисточног економског гиганта Кине", рекао је потпредседник Владе.

"Јапан је протеклих година доста инвестирао у средњој Европи, а ми желимо да стимулишемо јапанска предузећа да инвестирају код нас и одатле покрију цео регион југоисточне Европе".

Сусрети са научницима, новинарима и привредницима

Ђелић је данас одржао предавање о европским интеграцијама на универзитету Аојама Гакуин, а планирано је да ове недеље разговара о трансферу знања и технологија са руководствима најугледнијих државних институција високог образовања у Јапану, Токијског и Кјото универзитета.

Потпредседник Владе ће се састати и са представницима врхунских научних и технолошких установа као што су Институт за фузионе науке, Национални иститут за напредну индустријску науку и технологију и Истраживачки центар за безбедност информација.

Ђелић ће се током боравка у Јапану састати и са новинарима најтиражнијих и најутицајнијих дневних листова у овој држави "Асахи Шинбун", "Никеи Шинбун" и "Јомиури Шинбун", те одржати семинар у Привредној комори десетомилионске Осаке, другог највећег града на јапанском архипелагу.

Густ и богат програм Ђелићеве посете обухвата и сусрете са високим званичницима владиних установа које раде на јачању привредних веза са иностранством.

Ђелић ће током свог боравка у Јапану имати разговоре и са представницима великих домаћих компанија: ЈТИ, "Итоћу", "Мицуи", "Сони" и "Тојота".

"Моја посета и посета министра иностраних послова Вука Јеремића Јапану ове године су претходнице посети председника Бориса Тадића наредне године", изјавио је Ђелић, најављујући и јачање политичких и дипломатских веза између две земље.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво