Јача притисак за признавање Косова

Пред почетак процеса у Међународном суду правде у Хагу појачан притисак на земље које нису признале независност Косова и Метохије. Косово неће листом подржати арапске земље, сматра професор орјенталистике Дарко Танасковић. Српска дипломатија на време лобирала у најутицајнијим исламским земљама.

Пред 17. април и почетак процеса у Међународном суду правде у Хагу, појачан је притисак на земље које до сада нису признале независност Косова и Метохије, а већина припада арапском свету и несврстаним земљама. Професор орјенталистике Дарко Танасковић сматра да Косово, међутим, неће листом подржати арапске земље, као 90-тих година муслимане у Босни и Херцеговини, јер су се промениле међународне околности.

Дарко Танасковић сматра да је арапским земљама јасно да није реч о религијском сукобу.

"Ове земље не резонују онако како ми то поједностављено претпостављамо и помажу муслиманима, шта год да се дешава, и ма где да се дешава, и ма ко да учествује у тим дешавањима", каже шеф катедре за арапски језик на Филолошком факултету.

Танасковић додаје да многи у арапском свету предвиђају да врста подршке коју Америка даје Израелу веома личи на врсту подршке коју они дају косовским Албанцима .

"Зато они извлаче закључке који иду с оне стране поједностављеног резоновања о угрожености или неугрожености муслимана".

Процес признавања самопроглашене независности знатно је успорен и процењује се да Приштина узалуд очекује нови талас признавања Косова.

Највећа и најутицајнија, Организација исламске конференције са 57 чланица, окупља око милијарду и по муслимана, али је само шест држава чланица, и то Авганистан, Албанија, Уједињени Арапски Емирати, Сенегал, Малезија, Малдиви одговорило на апеле и петиције да признају Косово.

Косово је до сада признало 56 земаља, а из Приштине поручују да се интензивно ради на новим признањима, уз подршку САД и Европске Уније. Неће се, кажу, зауставити док их не признају све чланице УН.

Пресудила би подршка земаља исламског света и моћне Организације исламске конференције, коју још нису добили.

Кључна земља у којој је и седиште те Организације је богата Саудијска Арабија, али и она је још уздржана.

Танасковић истиче да је сасвим сигурно да је процес признавања, покретањем поступка пред Међународним судом правде додатно успорен и да ће сви они који имају резерве сада чекати и бити опрезнији.

Није све у новцу

Само 5,7 милиона евра плаћено је израелској компанији "Сачи и Сачи" да поправи међународну слику о Косову, а бизнисмен Беџет Пацоли, изазвао је међуанродни скандал пошто је, наводно, са 2 милиона долара подмитио званичнике Малдива да признају независност.

"Али није све у новцу", каже професор Драган Симић, директор Центра за америчке студије.

"У одмеравању притисака споља, обећања, награда или казни које би биле примењене према њима, оне ће се определити да заштите основне елементе властитог постојања. Тако да не очекујем да ће пре свега ове велике исламске земље да се лате тако нечега", каже Симић.

"Наредна признања која ће доћи биће спорадична и малобројна и неће променити ову општу слику да је Косово евентуално признато као тзв. независна земља од трећине од укупног броја земаља, а да две трећине, како сада ствари стоје, не признаје нелегалну независнот", додаје Симић.

Приштина је у лобирању, осим посредника у неуспелим преговима о статусу Косова Волгфанга Ишингера и Албера Роана, ангажовала и Била Клинтона.

Бивши амерички председник је обећао да ће убедити Индонезију, највећу илсламску земљу света, да призна независнот Косова.

Али наши саговорници тврде да у томе неће успети јер је српска дипломатија на време лобирала у најутицајнијим исламским земљама, у Египту, Алжиру, Ирану и Либији, које су потврдиле подршку Србији.

Закључују да ће, иако је у међународним односима све могуће, пресудити искључиво највиши интереси земаља, које не желе косовски сценарио на својој територији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи