Сарадња у региону услов за стабилност

Војна и безбедносна сарадња са државама региона и ЕУ, предуслов за безбедносну и економсу стабилност Србије, рекао је министар одбране Драган Шутановац.

Министар одбране Драган Шутановац изјавио је да је војна и безбедносна сарадња са државама региона и ЕУ предуслов, не само безбедносне, већ и економске стабилности Србије

Шутановац је агенцији Танјугу, после недавне посете Словенији, рекао да је одбрана важан инструмент спољне политике, и да је јачање регионалне сарадње у свим доменима, укључујући и одбрану, један од спољнополитичких приоритета Србије.

Та сарадња је, према његовим речима, нарочито важна у области борбе против организованог криминала и других безбедносних изазова.

Криминалци ефикасно сарађују 

"Ниједна земља више се не може у безбедносном смислу посматрати изоловано. Криминалци немају потребу за билатералним споразумима и ефикасно сарађују без обзира на верске и етничке разлике", рекао је Шутановац.

Министар одбране је додао да док је Србија и даље уроњена у историјске проблеме, криминал се шири на Балкану и уколико се врло брзо не удружи у борби против организованог криминала, поготово верског фундаментализма, бојим се да ћемо сви бити поражени.

"Постоји низ изазова који превазилазе државне границе и морамо на време да се укључимо у спречавање тих претњи. То је једини пут развоја Србије, како у безбедносном, тако и у економском смислу", рекао је Шутановац.

"Ако, на пример, немате сарадњу у оквиру Партнерства за мир у коме су све земље северне хемисвере, онда имате проблеме и на другим пољима. Надам да ће у најкраћем могућем року то бити јасно свима који се баве политиком у Србији", казао је Шутановац.

Шутановац, који је од почетка године потписао четири споразума у области одбране са представницима држава ЕУ, истакао је да је веома важно ефикасно сарађивати са земљама које партиципирају у Кфору, будући да су те снаге у овом тренутку најчвршћа гаранција стабилности на Косову и Метохији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи