Усвојен Предлог закона о безбедности у саобраћају

Влада Србије усвојила Предлог закона о безбедности у саобраћају. Циљ смањење броја саобраћајних несрећа и повећање безбедности на путевима. Само у минулој години на друмовима погинуло 897 особа. Бодовање несавесних возача. Затворска казна за 18 бодова.

Влада Србије данас усвојила је Предлог закона о безбедности у саобраћају, који би требало да смањи број несрећа и повећа безбедност на путевима у Србији, изјавио је потпредседник владе Ивица Дачић.

"МУП и Министарство за инфраструктуру су у сарадњи са стручном јавношћу успели да дођу до законског текста који ће, верујем, имати већину у парламенту, али и у јавности", рекао је Дачић на конференцији за новинаре после седнице владе.

Према његовим речима, законски предлог је по највишим светским стандардима и у интересу је заштите безбедности грађана на путевима.

Дачић је указао да је прошле године на друмовима широм Србије погинуло 897 људи, од којих 36 деце млађе од 14 година, као и да је причињена материјална штета од 2,7 милијарди динара.

Смањење броја несрећа за 50 одсто до 2012. године 

Министар Дачић је истакао и да је циљ државних органа да се до 2012. године смањи за 50 одсто број саобраћајних несрећа на српским друмовима и додао да би предлог закона што пре требало упутити у скупштинску процедуру.

Дачић је навео и да је циљ предлога тог правног акта не регирозно кажањавање већ пре свега повећање безбедности и превентивно деловање.

Министар полиције је навео да су и МУП и Министарство за инфраструктуру отворене за побољшање, путем амандмана предлога закона указујући истовремено да у његовој примени неће бити протекције ни за кога.

Дачић је апеловао на све који га познају - пријатеље, министре, страначке колеге - да га не зову и ургирају за поништавање саобраћајних прекршаја "јер тога неће бити".

Министар полиције је навео и да возачи, кроз Хрватску или било коју европску државу "возе веома пажљиво и опрезно и поштују саобраћајне прописе, а када дођу у Србију понашају се по принципу да све може", истичући да са применом новог закона то неће више бити могуће.

Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић се захвалио и честитао свима који су радили на изради овог правног акта.

Казне дупло веће када се вози дете

Начелник Управе саобраћајне полиције Стојадин Јовановић је истакао да се новчане казне предвиђене овим законом крећу у распону од 3.000 до 50.000 динара објашњавајући да више неће бити плаћања на "лицу места".

Јовановић је представио и низ новина предвиђени тим правним актом које су усмерене, пре свега ка превентивном деловању.

Неке од новина у Предлогу закона о саобраћају су и казнене поени тако да ће онај ко сакупи 18 поена остати без дозволе, поновно ће морати да полаже тест знања, плати казну.

За оног ко направи прекршаја са дететом у возилу казне ће бити дупло веће, употреба мобилног телефона се забрањује, уводе се категорије "привремене дозволе" са особе са 17 и 18 година.

Да нам је закон о безбедности саобраћаја неопходан, упозорава статистика - дневно се на нашим друмовима догоди 175 саобраћајних несрећа. Само за последња 24 часа погинуло је пет особа. Саобраћајна полиција наплати око милион и по казни, а за лечење повређених у удесима потроши се око милијарду евра.

Казнени бодови у основи новог закона

Један небезбедни поен добија се за непрописно паркирање, некоришћење мигавца, кретање жутом траком, непоштовање првенства пролаза.

Два поена добијају се за непропуштање пешака на пешачком прелазу, за нагло смањивање брзине без основаног разлога.

Три поена зарадиће возач који се не заустави поред возила за превоз деце.

Четири поена уписују се за неприлагођену брзину, претицање, вожњу жутом траком, непрописно заустављање на аутопуту.

Пет поена добија се за употребу мобилног телефона у току вожње или ако су гуме и уређаји за заустављање и управљање у лошем стању...

Шест казнених поена можете зарадити за пролазак кроз црвено светло.

Седам поена, што је и највећа казна за прекршај, носе насилничка вожња, прекорачење брзине за 100%, убацивање испред возила на семафору, вожња под утицајем наркотика или алкохола.

Једна од битних ствари која се мења у закону јесте и полагање возачких испита.

Уколико у току године не сакупите ниједан поен бићете сврстани у категорију савесног возача, од једног до седам бодова бићете непажљиви, од осам до тринаест - ризични, а од 14 до 18 поена бићете заведени као опасан учесник у саобраћају.

Возачу који сакупи 18 поена следује 45 до 60 дана затвора и одузимање возачке дозволе.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара