Грешка техничка - последице политичке

Поводом текста у "Вечерњим новостима" о утрошеним средствима приликом путовања посланика, представници владајућих странака оценили да злонамерна писања утичу на деградацију Парламента.

Парламент и медији треба да буду партнери на изградњи институција и даљој демократизацији друштва, поручили су шефови посланичких група из редова владајуће већине и потпредседник Скупштине Србије Гордана Чомић.

На конференцији за новинаре, коју су Чомић, Нада Колунџија и Драгољуб Мићуновић (ЗЕС), Сузана Грубјешић (Г17 плус), Бранко Ружић (СПС-ЈС) и Момо Чолаковић (ПУПС) организовали поводом писања "Вечерњих новости" о утрошеним средствима парламентараца приликом путовања у иностранство, поручено је и да "злонамерна писања медија утичу на деградацију парламента".

Мићуновић, иначе председник скупштинског Одбора за иностране послове, оценио је обраћање скупштинским извештачима као "преломни тренутак у односу парламента и медија", који су, како је рекао, главни актери у развоју демократије.

Према његовим речима, писање "Вечерњих новости", у којем су, сматра, "посланици проглашени џепарошима, представља хајку на посланике и инцидент који има велике последице по углед парламента".

Колунџија је рекла да је намера конференције за новинаре покушај да се утврди да су "парламент и медији у скупштини због јавног интереса, односно да грађани буду упознати са дешавањима у највишем законодавном телу".

Ипак, владајућа већина није била јединствена по том питању па је шефица посланичке групе Г17 Сузана Грубјешић напустила конференцију. Она је рекла да није знала шта је повод за конференцију.

Новинарка Вечерњих новости Снежана Ровчанин, која је и аутор спорног текста, рекла је да се у објављеној табели поткрала техничка грешка и да је текст написала на основу информација добијених из скупштинских служби.

Независно удружење новинара Србије најоштрије је протестовало због непримерених оптужби да новинари злонамерно извештавају из Скупштине.

Сазивање конференције за медије, на којој се новинари уче како треба да извештавају, недопустив је притисак на медије, као и покушај посланика да за лошу слику коју јавност има о парламенту оптуже новинаре, наводи се у саопштењу НУНС-а.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи