Јеремић са Гадафијем

Либија нема намеру да призна независност Косова, изјавио Вук Јеремић после разговора са Моамером ел Гадафијем. Србија може да рачуна на подршку Либије у контактима са муслиманским, несврстаним и арапским земљама. Најављен и наставак економске сарадње и заједнички пројекти у области пољопривреде, изградње и фармацеутске индустрије.

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић састао се са високим званичницима Либије у оквиру дводневне посете тој земљи. Једна од главних тема разговора била је Косово и Метохија.

"Либија не признаје једнострано проглашену независност Косова и нема намеру да одустане од свог става", изјавио је министар спољних послова Србије Вук Јеремић, после разговора у Сирту са лидером Либијске Џамахирије Моамером ел Гадафијем.

"Имао сам прилику да разговарам с либијским државним врхом, са премијером, министром спољних послова, министром за Афричку унију, као и са Моамером ел Гадафијем, а теме разговора биле су Косово и билатерални односи", рекао је Јеремић.

"Позиција Либије у вези са Косовом није се променила, нема говора ни о каквом прекиду активне подршке Србији, не само око Косова, него и помоћи у муслиманском, несврстаном и арапском свету", прецизирао је Јеремић.

"За нас је то изузетно важно, с обзиром на позицију Либије у организацијама којима припада, пре свега у Афричкој унији, којој председава, а изузетно је утицајна и у несврстаном и
арапском свету", објаснио је Јеремић.

Српски шеф дипломатије је рекао да је та подршка од великог значаја, поготово што се протеклих недеља појачава притисак на велики број земаља да признају независност Косова, пре почетка судског процеса, 17. априла у Хагу.

"Током разговора, договорили смо се и да мешовити либијско-српски комитет за сарадњу буде одржан у јулу у Београду, јер постоји велико интересовање за заједничке пројекте у области пољопривреде, изградње и фармацеутске индустрије", истакао је Јеремић.

Јеремић најављује да ће у јуну бити упућен позив председнику Србије Борису Тадићу да посети Либију, као почасни гост самита Афричке уније.

На свечаној вечери коју је приредио Гадафи, српски шеф дипломатије разговарао је и са председницима Танзаније и Шри Ланке, који су такође били у посети Либији.

Те две земље, према речима Јеремића, такође неће променити позиције око непризнавања Косова.

"Говорили смо и о интензивирању сарадње у Покрету несврстаних. У априлу се одржава министарски састанак, а у јулу самит и Србија ће бити присутна на оба догађаја", најавио је Јеремић.

Према његовим речима, Покрет несврстаних представља важну дипломатску форму, у оквиру које ће Србија наставити борбу за очување свог суверенитета и територијалног интегритета.

Либија, која тренутно председава Афричкој унији, је међу државама које нису признале нелегалну и једнострано проглашену независност Косова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво