Парламент о привредним коморама

Скупштина Србије завршила је данас рад, а обједињену начелну расправу о Предлогу закона о Фонду за развој Србије, изменама и допунама Закона о привредним коморама и о Предлогу закона о престанку важења Закона о Фонду за осигурање и финансирање спољнотрговинских послова, наставиће у уторак, 14. априла.

Скупштина Србије завршила данас обједињену начелну расправу о Предлогу закона о Фонду за развој Србије, изменама и допунама Закона о привредним коморама и о Предлогу закона о престанку важења Закона о Фонду за осигурање и финансирање спољнотрговинских послова.

Сутра неће радити, као ни у понедељак, због Ускрса по Грегоријанском календару, а рад ће наставити у уторак, 14. априла.

Током данашње расправе највише полемике и критике било је на предложене измене и допуне Закона о привредним коморама.

Посланици опозиције, али и владајуће Партије уједињених пензионера Србије затражили су да се из скупштинске процедуре повуку измене тог закона које, како су оценили, уништавају коморски систем стваран 150 година.

Предложене измене критиковали су и посланици Социјалистичке партије Србије, а недоумице су имали и посланици Демократске странке, док су на значај закона за време расправе указивали посланици Г17 плус.

Критике опозиције, али и владајућих странака

Оцењујући да ће бити уништен коморски систем у Србији грађен 150 година, посланици ЛДП и НС затражили су повлачење измена Закона, али и ПУПС-а за који су та решења неприхватљива, док је СПС изнео резерве тражећи да се усвоје њихови амандмани.

Посланици ДСС и ЛДП предложили су и да се уместо Фонда за развој оснује развојна банка.

Шеф посланичког клуба "Напред Србијо" Томислав Николић рекао је да СНС неће гласати за предложене законе, јер су бесмислени.

"Докле ће да трају опити и огледи у српској привреди, да ли док та привреда не нестане, казао је Николић, питајући Г17 плус зашто инсиситра на нечему против чега су чак и њихови коалициони парнтери.

НС је затразила повлачење закона о привредним коморама, јер се њиме урушава једина репрезентативна институција привредних субјеката и коморски систем. Посланици те странке рекли су да не могу подржати законе који су лоши и једном министру дају превелике ингеренције.

Момо Чолаковић најавио је да ће ПУПС подржати два закона о фондовима, али не и измене закона о привредним коморама, јер ће њима бити разједињен коморски систем и неће моћи да буду партнер држави.

Влајко Сенић (Г17) оценио је, међутим, да ће нови систем комора имати бројне предности, јер привредним субјектима неће условљавати организовање већ ће им омогућити да то чине добровољно, у складу са својим економским интересима.

Владан Батић из ДХСС оценио је да се закон о привредним коморама мења само да би (Млађан) "Динкић био власник комора", а показао је, како је навео, колико је до сада био успешан.

Марина Рагуш из СРС оценила је да су домаћа предузећа доведена до ивице банкрота, да је 18 одсто незапослених, критикујући владу да законским предлозима спроводи интересе САД и ЕУ, а не Србије.

Боље пословање привреде

Министарка за Национални инвестициони план Верица Калановић истакла је важност усвајања по хитном поступку предлога закона о привредним коморама, о Фонду за развој Србије и о Фонду за осигурање и финансирање спољнотрговинских послова.

Образлажући сет предлога закона у Скупштини Србије, Калановићева је навела да се предлогом закона о Фонду за развоје предлаже обједињавање активности Фонда за развој и Гаранцијског фонда, како би на усаглашен начин биле спроведене мере Владе за ублажавање последица глобалне кризе.

Обједињавање фондова предлаже се ради ефикаснијег рада на подстицају развоја и ликвидности привреде, као и њене конкурентности, равномерног регионланог развоја и запошљавања, нагласила је Калановићева.

Према њеним речима, закон на свеобухватан начин дефинише делатност, начин финансирања и управљања Фондом, од кога ће највише користи имати мала и средња предузећа и предузетници, пословне банке и незапослени, а због смањења администрације, корист ће имати и Влада Србије.

Говорећи о Предлогу закона о привредним коморама, министарка је рекла да предложена решења предвиђају могућност оснивања комора на добровољној бази чиме ће бити повећан квалитет услуга комора.

Образлажући Предлог закона о престанку важења закона о Фонду за осигурање и финасирање спољонтрговинских послова, Калановићева је истакла да се делатност тог фонда поклапа са делокругом послова Агенција за осигурање извозних послова те да нема потребе да постоје две институције које обављају исти посао.

Пре излагања Калановићеве, лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић затражио је да се предлог закона о изменама и допунама закона о привредним коморама повуче из процедуре, јер је већина регионалних комора против тог закона. Јовановић је упитао који је разлог за хитни поступак када је примена тог закона предвиђена од 2013. године.

Представници посланичких група на почетку рада искористили су могућност да по пет минута постављају питања о темама које се не односе на дневни ред.

Посланичка питања

Посланик Нове Србије Мирослав Маркићевић упитао је министра енергетике Петра Шкундрића шта је са ценом гаса и навео да је неколико пута затражио информацију о томе да ли руководство парламента има списак питања која су постављали посланици, а на која Влада није одговорила.

Председница парламента Славица Ђукић-Дејановић рекла је да скупштинске службе реагују ако након две недеље посланик не добије одговор.

Посланик Коалиције Албанаца прешевске долине Риза Халими поново је питао министра економије Млађана Динкића о споровођењу аукције трговинског предузећа у Прешеву.

Халими тврди да је реч о драстичној манипулацији и својеврсној дискриминацији с обзиром на, како је навео, услове под којима су фирме могле да конкуришу за куповину.

Будућност министарстава у време кризе

Самостални посланик Демохришћанске странке Србије Владан Батић упитао је премијера Мирка Цветковића да ли ће бити смањења броја министарстава, као и који је ефекат рада министра културе с обзиром на то да су, како је навео, све институције културе руиниране и у расулу.

Батић је упитао министра економије Млађана Динкића и каква је будућност крагујевачке Заставе у вези за италијанским Фијатом.

Посланик ДСС-а Владимир Милентијевић затражио је образложење за увођење привремених мера у општинама Приштина и Пећ, одговор о техничким могућностима за искључење струје Албанцима на Косову, као и о томе да ли ће и када бити спроведен план о шест тачака.

Посланик ЛДП-а Слободан Мараш упитао је шта Србија чини поводом одлуке суда у Аустрији који је прихватио наводе из жалбе концесионара за изградњу аутопута Хоргош-Пожега, а који тражи од Србије 17 милиона евра због раскидања уговора.

Посланица СРС-а Марина Рагуш затражила је од председнице парламента да заштити интегритет посланика поводом објављивања текстова о платама и дневницама посланика, оцењујући да је у току медијска сатанизација СРС-а.

Седница, која је почела 30. марта, има 49 тачака дневног реда, од којих је до сада у начелу размотрено 34.

Парламент је јуче завршио начелни претрес о Предлогу закона о политичким странкама, а расправу је обележила полемика између посланика ЛДП-а и министра Милана Марковића, поводом предлога да је за оснивање странке, уместо досадашњих 100, неопходно сакупити потписе најмање 5.000 грађана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара