Војна сарадња Србије и Словеније

Словенија и Србија потписале споразум о сарадњи у области одбране. Србија заинтересована да са словеначком војском размени искуства у учешћу у мировним операцијама, навео министар Шутановац.

Словенија и Србија потписале су споразум о сарадњи у области одбране, који ће, према речима српског министра одбране Драгана Шутановца, бити основни стуб за сарадњу две државе не само у тој, него и у другим областима.

Шутановац је, после потписивања споразума са словеначком министарком одбране Љубицом Јелушић, изразио захвалност тој земљи на подршци коју пружа Србији у европским интеграцијама и укидању визног режима за путовање у земље Европске уније.

Министар одбране, који се састао и са словеначким премијером Борутом Пахором, каже да словеначка Влада подржава што скорије укидање виза грађанима Србије и њену интеграцију у Европу.

Србија је, како је истакао Шутановац, заинтересована да са словеначком војском размени искуства у учешћу у мировним операцијама, а исто тако, представницима Министарства одбране те земље презентована је могућност да свој кадар школују на Војној академији и Војномедицинској академији у Београду.

"Убеђени смо да имамо капацитет који можемо да понудимо и војсци Словеније. С друге стране, такође смо заинтересовани за размену искустава везану за учешће у мировним операцијама", рекао је Шутановац.

Шутановац је нагласио да "Србија није срећна што на својој територији има мировну операцију", али, додао је он, "свесни смо да је Кфор мисија мира", која на одређен начин гарантује безбедност и Албанцима и Србима на Косову.

Српски министар одбране захвалио је словеначким партнерима, који "у оквиру Кфора имају сваког момента минимално 380 војника" и додао да је веома свестан да је то велики напор, али и велики допринос стабилности и безбедности у региону.

Шутановац је прецизирао и да је разговарано о могућности сарадње у војној дипломатији, подршци за мировне операције, као и за реформе које се спроводе у систему одбране у Србији.

Лакши пут Србије у европске интеграције  

"Разговарали смо и о регионалним иницијативама, у убеђењу смо да у целом региону треба да имамо адекватне регионалне иницијативе и везе. Сматрамо да је то интерес како Словеније, тако и Србије", оценио је Шутановац, подсећајући да је, поред европских интеграција, други кључни циљ спољне политике Србије успостављање добрих односа у региону.

Министарка одбране Словеније Љубица Јелушић изразила је задовољство што је дошло до првог сусрета на нивоу министара одбране Србије и Словеније и поручила да ће њена земља радо пренети искуства из евроатлантских интеграција српским колегама.

"Хоћемо да олакшамо пут Србије у европске интеграције и у свим безбедносним и одбрамбеним реформама које морају спровести", истакла је Јелушић.

Са делегацијом Министарства одбране Србије су на данашњем састанку, додала је Јелушић, размењена искуства Словеније из мировних операција УН, у којима учествује већ 12 година, а потписивањем споразума постављене су правне основе будуће сарадње.

Рекла је и да је са задовољством прихваћен позив Србије да представници словеначког војног ваздухопловства учествују на аеромитингу на аердорому Батајница код Београда, у септембру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво