Мантер: Односи са Србијом у успону

Односи САД и Србије су у успону и, осим Косова, не постоји неслагање две земље, рекао амерички амбасадор Камерон Мантер. САД чине све што могу да Косово буде успешна држава, нагласио Мантер. Импресионирани смо напорима Љајића и Вукчевића у вези са хапшењем Младића.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Камерон Мантер изјавио је да су односи САД и Србије у успону и да у њима, изузев Косова, нема отворених питања.

"Односи са Србијом су веома добри, било је тешких тренутака у прошлости, али ствари сада иду у добром смеру," оценио је Мантер у интервјуу агенцији Танјуг.

Амерички амбасадор је поновио да се са новом администрацијом америчког председника Обаме политика САД према Србији и Балкану неће мењати, рекавши да "циљ те политике остају реформе, интеграција Балкана у ЕУ и просперитетнија и безбеднија будућност грађана региона".

Амерички амбасадор посебно је истакао значај сарадње држава у региону.

"Изузетно нам је драго што је хрватски премијер Иво Санадер посетио Београд и што ће доћи до узвратне посете, као и што је било отварања према Црној Гори, Македонији. Балканске земље, уколико сарађују, постају атрактивније за Европу која се темељи на добросуседским односима. Добро је што се и влада Србије слаже са оваквом политиком," рекао је амбасадор.

Мантер је потврдио да САД подржавају активирање Прелазног трговинског споразума и Споразума о стабилизацији и придруживању Србије ЕУ и да су тај став пренеле и Холандији, али је нагласио да коначну одлуку о томе треба да донесе ЕУ.

"Ми верујемо да Влада Србије чини све што може да ухвати Младића. Импресионирани смо напорима господина Љајића и господина Вукчевића ," истакао је амбасадор.

На питање како гледа на утицај Русије у Србији после куповине НИС-а амбасадор је рекао да у Србији, укључујући енергетски сектор "има простора за позивитан утицај и Русије и САД".

Мантер је истовремено признао да је због светске економске ситуације тренутно опало интересовање америчких компанија за улагања у Србију.

"Ово је веома тешка ситуација и свака земља се мучи да на прави начин одговори на кризу. Ми ћемо погледати владин програм за сузбијање кризе учинити све што можемо да јој помогнемо да одговори на изазове," рекао је амерички амбасадор.

САД од 2001. године "троше милион долара недељно на помоћ Србији" подсетио је амбасадор што "сведочи о посвећености напретку Србије."

"САД чине све да Косово буде успешна држава"

Амерички амбасадор је оценио да и по питању Косова, које је једина тачка неслагања између Београда и Вашингтона, постоји одређени степен сагласности када је реч о побољшању живота обичних људи.

"Многи чланови ваше владе конструктивно са нама раде на побољшању живота људи на Косову, да свима буде боље како би земље региона могле да иду према ЕУ," истакао је Камерон Мантер.

Мантер сматра да је у ситуацији када Србија не признаје Косово, а косовски Срби не признају Приштину, и када се догађају ствари попут вишенедељних прекида струје у српским селима, "најважније да владе у Београду и Приштини буду усредређене на потребе људи", јер онда проблеми могу да се решавају.

"ЕУЛЕКС је тамо да олакша ствари, да води косовске власти и покуша да поправи ситуацију. Што се тиче струје, ту се радило о томе како ће рачуни бити плаћени и кроз разумну дискусију то је сређено," рекао је Мантер.

Амбасадор је истовремено рекао да САД нису промениле став о независности Косова и да ће поднети писмени поднесак Међународном суду правде у коме ће образложити свој став.

На питање да ли САД помажу влади у Приштини или лобирају код других земаља које су признале независност да такође изнесу своје мишљење Мантер је рекао да "сигурно има људи из међународне заједнице који помажу косовским властима, а да САД чине све што могу да косовска држава буде успешна."

"Ми верујемо да је у интересу региона да Косово буде демократска земља и да тиме допринесе стабилности региона. Значи, охрабрујемо земље да признају Косово и да образложе свој став у прилог независности", закључио Камерон Мантер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво