Завршена расправа о политичким странкама

Скупштина Србије закључила начелну расправу о Предлогу закона о политичким странкама. Пред посланицима у четвртак обједињена начелна расправа о Предлогу закона о привредним коморама и Предлогу закона о Фонду за развој.

Парламент је завршио начелни претрес о Предлогу закона о политичким странкама, а седницу ће наставити сутра обједињеном расправом о изменама Закона о привредним коморама и Предлогу закона о Фонду за развој.

Закон темељ за промену изборног система

Министар државне управе Милан Марковић указао је да је Закон о политичким странкама темељна пректретница у политичком животу Србије" и најавио да ће за највише две године политички, изборни и нормативни систем Србије изгледати потпуно другачији него данас.

"Ефикасна примена овог закона ће онемогућити шврцовање неких партија на листама других политичких странака", рекао је Марковић и оценио да ће за осам година, када је следећа пререгистрација, бити далеко мање странака него што их је сада.

Нови закон о политичким странкама створиће услове за "промену изборног система који ће бити савремен, ефикасан и јефтин", оценио је Марковић.

Према његовим речима, тај нови систем представљаће основу за "нову легитимацију", како политичких странака тако и људи који се баве политиком.

Закључујући расправу, Марковић је истакао да је задовољан због високог степена сагласности око суштине закона, јер су га подржале скоро све посланичке групе.

Отклањањем неколико дилема неће бити разлога да све посланичке групе, од СРС до владајуће коалиције, не подрже овај закон, наглласио је Марковић.

Министар Марковић најавио је могућност прихватања неколико амандмана, разматрање предлога да се број потписа за регистрацију странке подигне са предложених 5.000 на 10.000, као и могућност директне проходности на изборе регистрованих странака.

Предлог закона о политичким странкама

Предлог закона о политичким странкама предвиђа обавезу пререгистрације свих политичких организација.

Уместо досадашњих 100, предложено је да политичку странку може да оснује најмање 5.000 пунолетних и пословно способних држављана Србије.

Изузетак су странке националних мањина за чије је оснивање потребна сагласност најмање 500 пунолетних и пословно способних држављана Србије.

Предвиђено је да ће наставак рада бити могућ само за оне странке које у року од шест месеци од почетка примене новог закона ускладе свој статут и друге опште акте са законом и поднесу пријаву за упис у Регистар политичких странака.

Странке које се не пререгиструју биће брисане из регистра.

Већина посланичких група током начелне расправе сложила се да је закон неопходно донети, док су посланици ЛДП-а изнели највише критика.

Полемика министра и ЛДП-а

Расправу у парламенту о Предлогу закона о политичким странкама обележила је краћа полемика између посланика Либерално - демократске партије и министра Милана Марковића, поводом предлога да је за оснивање странке, уместо досадашњих 100, неопходно сакупити потписе најмање 5.000 грађана.

Посланици ЛДП-а оценили су да је то рестриктивна одредба и да задире у право грађана на политичко организовање и најавили да неће подржати предлог закона.

"Ми немамо друга посла него да у овој кризи трчимо да скупљамо и региструјемо 5.000 потписа и да плаћамо 50.000 динара сваки потпис", рекла је Пешићехва упитавши да ли је то нека нова буџетска активност која покушава да се наметне странкама.

Министар Марковић је реагујући на наводе посланице ЛДП-а истакао да Србија не може унапредити политички живот уколико не крене од почетака и не уради ваљан регистар политичких странака како би се утврдило ко су реални политички субјекти.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић затражио је од председавајуће Гордане Чомић да опмене Марковића, јер крши правила нормалног рада Скупштине.

Чомићева је на те наводе истакла да нема повреде пословника и да је дискусија и размена аргумената између министра и Пешићеве била у оквиру поштовања пословничких одредби и "онолико живахна колико у једном парламенту треба да буде".

Посланик ДСС Зоран Шами је, међутим, оценио да закон спада у групу оних које ваља донети са што већим консензусом, предлажући да се број потписа повећа на 10.000.

Посланици СНС нагласили су да ће подршка закону зависити од усвајања њихових амандмана, а једини посланик те странке који присуствује седници Марина Рагуш сумња да ће закон бити применљив и да ће увести више реда.

Представници владајуће већине сматрају да ће овај закон створити неопходне правне услове за уређење политичке сцене и отклањање негативног става о странкама.

Радикали напустили седницу Законодавног одбора

Посланици СРС напустили седницу Законодавног одбора, незадовољни одлуком већине чланова да се неки од њихових амандмана на Предлог закона о употреби државних симбола групишу и образлажу као један.

Посланик Александар Мартиновић рекао је, после напуштања седнице, да је Одбор одлучио да се споји расправа о амандманима посланика СРС зато што су "наводно садржински истоветни, што није тачно".

Председник Законодавног одбора Влатко Ратковић рекао је да је на законе који су на дневном реду седнице парламента поднето више од 3.000 амандмана.

Одбор је груписао око 100 до 150 амандмана у један, од 318 колико је поднето на Прелдог закона о државним симболима, навео је Ратковић.

Према његовим речима, велики број амандмана садржински је истоветан, а пословничке одредбе обавезују и омогућавају груписање сродних амандмана у један, који ће се образлагати два минута.

Ратковић је поздравио активност посланика који подносе амандмане да би поправили текст закона, али "ако се на један члан закона из једне посланичке групе поднесе 300 амандмана са идентичним образложењем, онда је то намера да се опструише рад, а не да се побољша закон".

У дану за гласање Скупштина ће се изјашњавати о сваком амандману појединачно, што значи да ће гласање трајати три дана, рекао је Ратковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи