Скупштина о политичким странкама

У Парламенту почела расправа о Предлогу закона о политичким странкама. Закон ће први пут јасно дефинисати услове за оснивање и рад странака а контрола њиховог рада и финансирања биће лакша, каже министар Милан Марковић. Посланици завршили обједињену начелну расправу о предлозима закона о потврђивању укупно 19 конвенција и споразума.

Скупштина Србије завршила је обједињену начелну расправу о предлозима закона о потврђивању укупно 19 конвенција и споразума и почела расправу о Предлогу закона о политичким странкама. Расправа се наставља и сутра.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић, образлажући посланицима Предлог закона о политичким странкама, рекао је да ће тај закон стабилизовати политичку сцену Србије и уозбиљити деловање политичких странака.

Марковић је навео да су први пут јасно и целовито дефинисани услови за оснивање и рад странке и додао да ће бити лакше успоставити делотворну контролу рада политичких странака и њиховог финансирања.

Према његовим речима, закон ће унапредити положај политичких странака и успоставити делотворну контролу рада странака јер ће се примењивати на десетоструко мањи број странака него сада.

Марковић је навео да ће за оснивање странака бити потребно 5.000 оверених потписа пунолетних и пословно способних држављана Србије, док ће за оснивање странака националних мањина бити потребно 500 оверених потписа.

Како је додао, предвиђено је да оне странке које у року од шест месеци од почетка примене новог закона ускладе свој статут и друге опште акте са законом и поднесу пријаву за упис у Регистар политичких странака могу наставити да делују.

Према његовим речима, за осам година биће потребно обновити упис у регистар политичких странака. У регистре је тренутно као активно уписано 575 политичких организација - 442 у регистру Министарства за државну управу и 133 у некадашњем савезном регистру.

Посланици су се сложили да је закон неопходно донети, истичући да повећање броја потписа за оснивање странке не представља проблем за озбиљне политичке странке.

Посланик ДСС-а Зоран Шами, истакавши да потреба за доношењем новог закона о политичким странакама није спорна, оценио је да постојећи компромитује идеју вишестраначког система.

Шеф посланичке групе "Напред Србијо" Томислав Николић сматра да законом мора бити дефинисано да је парламентарна странка она која има посланике у Скупштини, а не она која је освојила мандате.

Николић је навео да ће посланички клуб "Напред Србијо" у зависности од тога да ли ће Влада имати разумевања за амандмане које је уложио тај клуб, гласати за или против закона.

Посланик СРС-а Марина Рагуш изразила је неверицу у тврдњу да ће предложеним законом бити уведен ред у политички живот Србије.

Рагуш је поновила да је учествовањем напредњака у парламентарном животу прекројена изборна воља грађана, јер Српска напредна странка није учествовала на парламентарним изборима.

Усвајањем закона престаће да важи Закон о политичким организацијама и Закон о удруживању грађана у удружења, друштвене и политичке организације, усвојен 1990. године.

Расправа о конвенцијама и споразумима

На почетку данашњег рада, после постављања посланичких питања, посланици су разматрали предлоге закона о потврђивању укупно 19 конвенција и споразума из области екологије, културе, образовања, спорта, кредитних аранжмана и ваздушног саобраћаја

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић објаснио је посланицима важност појединих конвенција у области заштите животне средине и људског здравља.

Дулић је рекао да Ротердамска конвенција штити земље које увозе хемикалије и да је њен основни циљ разграничење одговоности и сарадња у међународној трговини одређеним опасним хемикалијама, а све у циљу заштите здравља људи и животне средине.

Вођена је расправа о потврђивању Конвенције о доступности информација, учешћу јавности у доношењу одлука и праву на правну заштиту у питањима животне средине и Предлог закона о потврђивању Амандмана на Анекс Б Кјото протокола.

На дневном реду била је и расправа о предлозима закона о потврђивању више билателарних и међународних споразума и програма.

Шеф посланичке групе Напред Србијо Томислав Николић негодовао је што се у два споразума као потписник појављује и мисија привремене управе УН на Косову.

"Како се влада усуђује да понуди споразуме у којима су раздвојени Косово и Србија и у којима Косово има третман државе", питао је Николић и затражио да се објави ко је те споразуме потписао.

Посланица Српске радикалне странке Марина Рагуш питала је да ли ће и како ће те конвеције бити примењиване на Косову и Метохији.

Јоргованка Табаковић из посланичке групе Напред Србијо критиковала је владу због нових задуживања истичући да Србија неће моћи да отплати те дугове.

Посланичка питања

Данашњи рад Скупштине Србије почео је посланичким питањима која су предвиђена Пословником.  

Представници опозиционих посланичких група поставили су више питања која су се односила махом на економске мере које Влада планира да предузме, али и поводом положаја националних мањина.

На самом почетку, шеф посланичке групе мањина Балинт Пастор упозорио је на, како је рекао, учестале етнички мотивисане инциденте у Војводини и навео неколико примера у којима су жртве напада били младићи мађарске националности.

Пастор је истакао да је полиција обавила свој посао, али да се такви инциденти углавном третирају као "обичне" туче иако би требало да се подижу кривичне пријаве за ширење расне, верске и међунационалне мржње. Због тога је Пастор министарку правде Снежану Маловић упитао колико је оптужница по том основу подигнуто од почетка године.    

Завршена расправа о еколошким законима

Посланици су јуче завршили обједињену начелну расправу о шест закона из области екологије којима ће се регулатива из те области заокружити, ускладити са европским стандардима, а санкције пооштрити.

Обједињена расправа водила се о предлозима закона о заштити ваздуха, заштити од буке у животној средини, заштити и одрживом коришћењу рибљег фонда, о процени утицаја на животну средину, заштити природе и изменама и допунама Закона о заштити животне средине, које су посланици почели да разматрају у петак.

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић истакао је да ће се усвајањем сета еколошких закона најзад увести ред у тој области и да ће Србија бити много чистија и здравија за живот.

Дулић је захвалио посланицима на исцрпној и доброј расправи и оценио да је она била цивилизована и демократска.

Посланици су указали на значај увођења реда у области екологије, али су они из опозиције изразили забринутост да ли ће бити довољно средстава да се ти прописи спроведу.

На дневном реду седнице која је почела 30. марта је 49 закона, а посланци су завршили начелне расправе о 14 закона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво