Интервју: Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а

Гостујући у емисији Сведок, председник Либерално-демократске партије рекао је да та партија није за изборе нити би у некој евентуалној реконструкцији Владе ушла у владајућу коалицију. Разговор с Чедомиром Јовановићем водио је главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ.Стефановић.

Одговарајући на питање како види излаз из ситуације у којој је тренутно Србија, с обзиром на то да је један од највећих критичара и Владе и Парламента а да се при том противи идеји о ванредним изборима, Јовановић је рекао да пре свега морамо дефинисати јавни интерес.

(Снимак "Сведока" можете погледати/преузети на нашој страни Емисије)

ЛДП нема намеру да у некој евентуалној реконструкциј Владе уђе у владајућу коалицију, ми имамо јасан циљ а то је Европска унија и тога ћемо се држати, рекао је Јовановић.

-Влада нема ефикасан инструмент за решавање економске кризе, нити политички концепт за решавање кризе. Узроци кризе у Србији су потпуно другачији од оних у Европи и Америци. За решење кризе неопходна нам је јасна политика. Сваки сегмент друштва је уништен, Влада је без ауторитета а стиче се утисак да је председник државе и премијер и судија и главни уредник.

На питање да ли је Европска унија вредновала све напоре Србије на путу евроинтеграција лидер ЛДП-а је рекао да су наше институције сада таоци партијске државе.

-Ми желимо да будемо део у овом тренутку најкорисније заједнице на планти а то можемо постати једино ако прихватимо вредности те заједнице. Нама је Европа учинила услугу потписујући Споразум о стабилизацији и придуживању без свих испуњених услова али смо ми наставили да се понашамо неодговорно. Данас смо у разговору с представником Европског парламента добили гаранцију да ће се Србији укинути визе уколико наш парламент током пролећнег заседање усвоји сва неопходна документа.

Упитан зашт сумња у постојање озбиљне стратегије за сарадњу с Хашким трибуналмо Јовановић је рекао да је далеко од тога да се у овој земљи не чини много да би Ратко Младић био пронађен, међутим поставља се питање зашто нико није одговарао због тога што је Караџић живео у Београду толико година.

-Сада када тврдимо да Младић сигурно није код нас у Европској унији кажу да смо исто то причали за Караџића.

Кад говоримо о Хагу то не можемо да сведемо на пука хапшења, израсле су нове генерације које на деформисан начин доживљају те деведесет, они у Младићу виде идола. Наш посао сада је да дефинишемо њихов систем вредности.

Где је нестала "гвоздена метла" за Београд?

-Ми смо преузели одговорност с Демократском странком за Београд, ипак не може се занемарити тренутак у ком ми то радимо. Земља се не може променити брзином којом ми то желимо. Нама је било важно да зауставимо Шешеља и Коштуницу да од Београда направае упориште своје пропале политике и то смо успели. Гвоздена метла је прво склонила њих потом је почела да чисти београдско здравство...

Мора ли бављење политиком обавезно да се заврши у најелитнијем делу Дедиња?

-Данас сам подстанар на Дедињу. Ја не могу увек да правим компромисе, посебно кад треба да обезбедим својој деци оно што им дугујем. Сваки човек треба да зна да је не живим на његов рачун и да ја својој деци треба да обезбедим сигурност. Нико није одговарао за пребијање мојих родитеља и покушај спаљивања мог стана, ја не могу да ризикујем онолико колико сам ризиковао до сада јер сад не ризикујем само себе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи