Шта пише у Резолуцији о Сребреници

Иако нема званичних информација о томе шта се догађа са текстом Резолуције Скупштине Србије о Сребреници, у јавности су се појавили неки делови предлога текста. У парламенту очекују да ће председница Славица Ђукић-Дејановић заказати консултације у вези са том Резолуцијом.

Посланици владајуће коалиције у републичком парламенту данас су били изненађени информацијом у медијима да је текст Резолуције о Сребреници завршен, и оценили да се ради о медијској спекулацији.

Дневни лист "Блиц" објавио је да је нацрт резолуције, којом би Скупштина Србије требало да осуди злочине почињене у Сребреници 1995. године, завршен и да би ускоро о њему мишљење требало да дају неке владајуће и опозиционе политичке партије.

Представници парламентарних странака су, у изјавама новинарима, истакли да ће текст Резолуције бити резултат заједничког рада посланика.

У Демократској странци су навели да су изненађени информацијом да је текст Резолуције спреман и поновили да та резолуција, као и она којом ће бити осуђени злочини почињени над Србима, треба што пре да се донесу у Скупштини Србије.

Резолуције, како су истакли, треба да буду иницијативе самих посланика и да "заслуже што већу подршку, јер представљају цивилизацијски, а не политички акт".

Резолуција се не пише у медијима

Социјалисти су нагласили да резолуција о Сребреници не може да се пише у медијима, нити се о тој теми може разговарати на тај начин и додали да ће бити написана оног момента када се договоре сви посланици који ће и бити њени предлагачи.

Према оцени СПС, ускоро се може очекивати и састанак шефова посланичких група на коме ће се о томе разговарати.

У Лиги социјалдемократа Војводине су, такође, рекли да су изненађени информацијом објављеном у "Блицу" и навели да немају сазнање ни да је писање тог текста у току, нити су о томе консултовани.

Посланици ЛДП-а су навели да "нису видели документ ДС" и истакли да председник Републике, који је иницирао читаву идеју, треба да позове шефове парламентарних странака да са њима разговара, као и ширу јавност од политичке, јер, како су оценили, "одговор на Сребреницу не могу давати само политичари".

Према сазнањима "Блица", у преамбули нацрта резолуције цитира се пресуда Међународног суда правде, у којој су догађаји у Сребреници окарактерисани као геноцид, док се у наставку текста најоштрије осуђује "злочин" почињен над Бошњацима и обећава да ће се пред Судом у Хагу наћи бегунац Ратко Младић.

Према неименованим наводима листа, у току је израда још једне декларације, коју пишу експерти у Министарству спољних послова, а која је "на истом трагу".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво