Напредак Србије ка визним олакшицама

Србија остварила напредак у испуњавању услова за визну либерализацију, оценили известилац ЕП Јелко Кацин и министар Ивица Дачић. Апел да се одмрзне процес ратификације ССП. Хапшење Младића услов за одмрзавање ССП.

Известилац за Србију Европског парламента Јелко Кацин и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић оценили су у Београду да је Србија остварила значајан напредак у испуњавању услова за визну либерализацију и позвали на одмрзавање процеса ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању Србије и ЕУ.

Кацин је после разговора рекао да према оцени главног Хашког тужиоца Сержа Брамерца још нема пуне сарадње Србије са Трибуналом, али је додао да "нема друге до одмрзнути Споразум о стабилизацији и придруживању и почети примену трговинског дела Споразума, посебно уоколностима економске кризе".

Словеначки посланик рекао је да ЕУ очекује да ће Србија остварити пуну сарадњу са Хашким трибуналом, укључујући и хапшење и изручење преостале двојице оптужених.

Дачић је истакао да Србија сматра да већ остварује пуну сарадњу са Хашким трибуналом и да очекује Брамерцов извештај у том смислу нагласивши да је Србија свесна да за многе земље у ЕУ и свету нема пуне сарадње без хапшења и изручења преосталих оптужених и да је то велика препрека за одмрзавање Споразума о стабилизацији и придруживању и кандидатуру за чланство.

Кацин је честитао Влади Србије на имплементацији "мапе пута" за визну либерализацију и оценио да на основу тога што је до сада остварено постоји реална шанса да се тај посао успешно заврши.

Дачић је рекао да су МУП и други државни органи Србије испунили готово све услове из "мапе пута" за визну либерализацију коју је Србија прошле године потписала са Европском комисијом и да "са правом очекује позитиван став" из Брисела.

Позитиван помак у визној либерализацији, према Дачићевим речима, могао би се очекивати у другој половини године.

Српски полицајци и инструктори у мисијама ЕУ и УН

Дачић је, такође, изјавио је да српска полиција неће учествовати у борбеним мисијама Европске уније или Уједињених нација већ ће њени припадници углавном радити као инструктори.

Министар полиције је рекао да МУП има професионалне и добро обучене појединце и јединице које су спремне да учествују у мисијама ЕУ или УН широм света али да о томе још није постигнут конкретан договор.

После разговора са известиоцем Европског парламента за Србију Јелком Кацином, Дачић је објаснио да, с обзиром да се полиција не шаље у војне мисије, за њено ангажовање не треба одлука парламента.

Дачић је навео да ће српски полицајци у мировне мисије ићи искључиво на добровољној основи подсетивши да припадници МУП-а већ учествују у тим активностима на Хаитију и Либерији истакавши и да због политичких односа српска полиција сигурно не може да учествује у мировним мисијама у Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији.

Подршка европском путу Србије

Министарка правде Снежана Маловић изјавила је да је током разговора са Кацином добила његова уверавања да ће у оквиру своје надлежности пружити пуну подршку даљем процесу европских интеграција Србије.

Маловићева и Кацин, разговарали су о визној либерализацији и напретку Србије у процесу европских интеграција, новом пакету реформских закона, законодавном оквиру за борбу против корупције као и потенцијалним могућностима да се процес европских интеграција убрза у наредном прериоду.

Кацин се састао и са председником Окружног суда у Београду и Већа за ратне злочине Синишом Важићем с којим је разговарао о досадашњем раду Већа за ратне злочине, регионалној сарадњи, сарадњи са Хашким трибуналом и потреби наставка и побољшања сарадње, саопштио је Окружни суд у Београду.

ЛДП: На јесен могуће укидање виза

Председник ЛДП Чедомир Јовановић оценио је да би на јесен могле да буду укинуте визе за путовања грађана Србије у Европску унију и додао да ЛДП даје подршку Влади Србије на том путу.

"Надомак смо циља, али морамо да учинимо све да бисмо што пре прешли ту линију, тако да Влади пружамо пуну подршку у свим пројектима који произилазе из мапе пута ка визној либерализацији," рекао је Јовановић на заједничкој конференцији за новинаре, након сусрета са известиоцем Европског парламента Јелком Кацином.

Лидер ЛДП је додао да економска криза не сме да гурне у други план европске интеграције.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво