Тадић у Аустрији

Председник Србије Борис Тадић састао се у Бечу са председником Аустрије Хајнцом Фишером. Главна тема разговора била је приближавање Србије Европској унији. У разговору Тадића са аустријским канцеларом Фајманом истакнута подршка Србији на путу ка Европи и важност сарадње двеју земаља у доба кризе. Ово је прва званична посета председника Србије Аустрији од неуспешног завршетка преговора о статусу Косова.

Председник Србије Борис Тадић састао се у Бечу са председником Аустрије Хајнцом Фишером, а главна тема њихових разговора је даље приближавање Србије Европској унији.

Председник Аустрије је дочекао Тадића речима да га радује што може са њим да разговара о европским интеграцијама Србије.

Сличан став изнео је раније данас министар иностраних послова Аустрије Михаел Шпинделегер, истичући да је један од спољнополитичких приоритета Беча залагање за приближавање Западног Балкана ЕУ.

У оквиру разговора српског председника са аустријским званичницима о процесу европских интеграције Србије акценат ће, према најави канцеларије аустријског премијера, биће пре свега напори за уклањање блокаде Споразума о стабилизацији и придруживању.

Аустрија, иначе, унутар ЕУ важи за заговорника примене тог Споразума.

Фишер и Тадић су се последњи пут састали у другој половини прошле године на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација и на додели признања председнику Србије у Берлину. Фишер је тада апеловао на ЕУ да изађе у сусрет Србији.

Председник Тадић сусрео се и са аустријским канцеларом Вернером Фајманом који је потврдио подршку Аустрије Србији на путу европских интеграција и обећао да ће аустријске фирме остати активне на српском тржишту.

"Ова посета ми је пружила могућност да са председником Србије водим, у четири ока, отворене разговоре о многим темама које нас и ЕУ посебно погађају. Ради се, пре свега, о економској ситуацији и кризи која на све погађа. Ако погледамо податке аустријских банака и предузећа, могу рећи да смо веома јак партнер у вашој земљи", рекао је канцелар.

Фајман је истакао да је битно да се сарадња две земље настави и у доба кризе, указујући да Аустрија, такође, има и традицију подршке Србији на путу у ЕУ.

"Та подршка на путу ка заједничкој европској политици има традицију и треба да се настави. То се тиче многих корака испред нас као што је, на пример, либерализација виза, поручио је Фајман.

Аустријске компаније - највећи инвеститори у српску економију

Председник Тадић је, након сусрета са канцеларом Фајманом, нагласио да су у тим разговорима третирана сва питања која су фундаментално важна за добре односе две земље и европску перспективу Србије.

"Аустријске компаније су највећи инвеститори у српску економију, са преко две милијарде долара. Наша међусобна трговина је око милијарду долара годишње, са веома добрим баласном увоза и извоза. Око 300 аустријских компанија ради, производи и запошљава у Србији, објаснио је председник Тадић.

"И у Србији се људи плаше губитка посла, због чега очекујемо да ће аустријске банке и фирме наставити да раде у нашој земљи, и данас сам добио значајна уверавања да ће тако бити и у будућности, истакао је Тадић.

"Потпуно је јасно да ће банке и компаније које наставе да раде куд и камо имати боље шансе када криза прође него оне које одлазе са Балкана", додао је Тадић указујући да Србија рачуна на аустријску подршку.

На питања новинара, којих је било у великом броју, председник је подвукао да је Србија демократски оријентисана и да нуди решење за историјске проблеме на Балкану.

"Србија трага за обострано прихватљивим решењем за Косово и Метохију, рекао је Тадић поручивши да Србија своје интересе брани на демократски и миран начин.

"Србија не доводи у питање интегритет нити једне земље на Балкану, и снажно подржавамо интегритет Босне и Херцеговине дефинисане Дејтонским споразумом , објаснио је Тадић.

Тадић је даље указао да у наредне четири године Србија намерава да заврши европску инфраструктуру Коридор 10, што ће бити допринос како стабилности и инфраструктури Србије, тако и Европе.

Ово је прва званична посета председника Србије Аустрији од неуспешног завршетка преговора о статусу Косова.

Уочи Тадићеве посете Аустрији, у Бечу је прошле недеље боравио и шеф дипломатије Вук Јеремић, први пут од привременог повлачења амбасадора Србије у Аустрији Драгана Великића на консултације, због аустријског признања једнострано проглашене независности Косова.

Аустријски медији су оценили да, посетом Тадића, долази до потпуне нормализације односа двеју земаља.

Тадић са српским студентима

Србији су потребни млади, школовани кадрови, који су се усавршавали у иностранству, истакао је председник Борис Тадић, на пријему за стипендисте Фонда ''Др Зоран Ђинђић'' у резиденцији амбасадора Србије у Бечу Драгана Великића.

У Аустрији се тренутно, на тромесечној пракси, налази око тридесетак младих из Србије, у аустријским институцијама и фирмама.

Тадић је истакао да му је посебно драго што су дошли у Аустрију на праксу, у пријатељску земљу, која познаје Балкан и која је спона са Европом.

Према Тадићевим речима, добро је што млади Срби могу да презентују, радећи на пракси у Аустрији, своје знање стечено у Србији.

Стипендисти Фонда "Др Зоран Ђинђић" рекли су председнику да имају понуде из иностранства, али да би волели да се врате у Србију и у њој примене своје знање.

Позитивно су говорили о свом искуству у аустријским фирмама, истакавши да су уједно могли Аустријанцима да докажу како Србија школује своје кадрове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи