Скупштина о сету еколошких закона

После два неуспешна покушаја, Скупштина Србије најзад почела да ради. Посланици завршили начелну расправу о Предлогу закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне. Почела обједињена расправа о сету еколошких закона. Почетак седнице каснио због ресетовања рачунарског система, који и даље не функционише. Наставак расправе сутра у 10 сати.

Посланици Скупштине Србије су коначно су, из трећег покушаја, завршили начелну расправу о изгледу и употреби грба, заставе и химне и почели обједињену расправу о више еколошких закона чији је наставак заказан за сутра у 10 сати.

Почела је обједињена расправа о Предлозима закона о амбалажи и амбалажном отпаду, о заштити од јонизујућих зрачења и о нуклеарној сигурности, о управљању отпадом, о биоцидним производима и о хемикалијама. 

Такође, почела је расправа и о забрани развоја, производње, складиштења и употребе хемијског оружја и о његовом уништавању.

Министар за заштиту животне средине и просторног планирања Оливер Дулић позвао је посланике да подрже предложени сет еколошких закона, који, према његовим речима, представљају нову еколошку политику Србије.

Образлажући посланицима седам предложених закона о којима се води обједињена расправа, Дулић је рекао да ти закони представљају прописе који креирају будућност Србије и који ће суштински изменити изглед земље.

Суштина тог пакета закона јесте стратешка промена става према животној средини.

Истичући да су предложени закони потребни за приближавање Србије Европској унији, Дулић је нагласио да међународне стандарде треба прихватити не само због ЕУ већ пре свега због бољег здравља свих грађана, у првом реду деце.

Почетак данашњег рада каснио је сат времена због техничких проблема у утврђивању кворума.

Предлогом закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне, та питања ће први пут бити законски регулисана и усклађена са Уставом.

Расправа о овом закону одлагана је већ два дана, јер радикали нису желели да заузму места у сали Дома Народне скупштине која им је одредио Административни одбор.

Државно знамење као фактор јединства  

Шефица посланичке групе "За европску Србију" Нада Колунџија рекла је током расправе да се симболи ослањају на традицију и да повезују садашњост са прошлошћу и изразила наду да ће у будућности бити грађен однос поштовања и уважавања према ономе што су државни симоболи.

"Државно знамење мора и треба да буде фактор јединства и оно око чега ће се сви окупити без обзира на политичку припадност", рекао је шеф посланичке групе СПС-ЈС Бранко Ружић и најавио да ће гласати за закон.

Посланици ДСС-а указали су на значај државних симбола наводећи да ће са поносом гласати за предложени закон. 

Посланица Нове Србије Злата Ђерић рекла је да државни симоболи представљају државни идентитет и навела да ће та посланичка група гласати за закон.

Посланица Марина Рагуш, једина од присутних радикала која данас није удаљена са седнице, искористила је скоро сат и по да говори и детаљно је образлагала историју државних симбола и причала о државном и националном интересу посебно се осврнувши на Косово и Метохију.

Рагушева је питала када ће се српска химна чути на Косову и када ће бити истакнути државни симболи Србије у тој покрајини.

Шеф посланичке групе "Напред Србијо" Томислав Николић критиковао је што поједини симболи нису преузети из доба Немањића, али је ипак навео да ће напредњаци подржати предложени закон.

Заказала електроника 

Почетак седнице каснио је због ресетовања рачунарског система, Међутим, ни после паузе до 11 сати, електронски систем није профункционисао.

Надлежне службе после два неуспешна покушаја на почетку седнице нису успеле да успоставе електронски систем, па је председавајућа Гордана Чомић померила седницу за сат.

У наставку рада скупштине кворум је утврђен пребројавањем присутних посланика, јер у 10 сати из више покушаја електронски систем за гласање није радио. Утврђено је да седници присуствује 150 посланика.

Почетку седнице присуствовало је пет посланика Српске радикалне странке. Четворо посланика СРС-а, којима је изречена мера удаљења због одбијања да поштују одлуку о распореду седења, нису напустили салу. Административни одбор одлучио је да их казни са по 32.000 динара.

Посланици ЛДП-а напустили су салу, јер су њихова места заузета.

Затражено одлагање седнице Одбора за безбедност

Председник Одбора Скупштине Србије за безбедност Драган Тодоровић изјавио је да је седам посланика владајуће већине поново затражило одлагање седнице Одбора, заказане за сутра.

Тодоровић је најавио да би радикали могли да затраже формирање анкетног одбора ради утврђивања чињеница о убиству Зорана Ђинђића.

Тодоровић је затражио одговор од председника Србије и ДС-а Бориса Тадића "због чега не дозвољава" да директор БИА Саша Вукадиновић дође на седницу одбора за контролу служби безбедности и изнесе чињенице о три операције тадашње државне службе безбедности, 2001.

Реч је о операцијама "Кактус", "Шумадија" и "Мачва", којим је обухваћено око 56 људи, који су праћени и прислушкивани, о акцијама које су биле противзаконите, јер их Врховни суд није одобрио, рекао је Тодоровић на конференцији за новинаре.

Тодоровић, који је и потпредседник СРС, је оценио да би неке информације о тим акцијама, вероватно, могле да објасне чињенице, можда и позадину, убиства Ђинђића, јер је неко из најближег Ђинђићевог окружења и сам Ђинђић био праћен.

Посланичка питања 

Посланици су искористили право да по Пословнику, на почетку седнице, сваког уторка и четвртка могу да поставе питања.  

Посланик ЛДП-а Слободан Мараш протестовао је што места која су за њих одређена још нису слободна и најавио да посланици те странке зато неће ни бити у сали. Мараш је поставио питање ко одобрава новац за оглашавење неких јавних предузећа у листу "Правда"?

Посланик ДСС-а Драган Шормаз је оценио да је владајућа већина "неспособна да организује рад парламента" и створи одговарајуће техничке услове у Дому Народне скупштине. Министра полиције Ивицу Дачића питао је када ће бити завршена истрага о "случају Панић".

Мирослав Маркићевић из Нове Србије питао је шта је истина о послу са "Фијатом".

Шеф посланичке групе "Напред Србијо" Томислав Николић указао је на тешку економску ситуацију и затражио одговоре о економским мерама владе.

На дневном реду 49 тачака

Осим Предлога закона о изгледу грба, заставе и химне, парламент би требало да расправља о 49 тачака.

На дневном реду су предлози закона о развоју, производњи, складиштењу и употреби хемијског оружја и о његовом уништавању. Посланици би требало да расправљају о потврђивању међудржавних конвенција и протокола.

На дневном реду су и Предлог закона о политичким странкама, Предлог закона о Фонду за развој Србије, као и предлози закона о изменама и допунама Закона о привредним коморама, о престанку важења Закона о Фонду за осигурање и финансирање спољнотрговинских послова, о спољнотрговинском пословању и Предлог закона о стандардизацији.

Парламент треба да разматра и предлоге закона о техничким захтевима за производе и оцењивању усаглашености, о туризму, о запошљавању и осигурању за случај незапослености, о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара