Словачка не мења став о Косову

Словачка поштује међународно право и због тога не признаје независно Косово, рекао председник Словачке Иван Гашпарович у разговору са шефом српске дипломатије Јеремићем. Гашпарович и Јеремић разговарали о словачкој подршци Београду пред Међународним судом правде. Евроинтеграција Србије је у интересу Словачке, истакао словачки председник.

Председник Словачке Иван Гашпарович нагласио је у разговору са српским министром спољних послова Вуком Јеремићем да Словачка поштује међународно право и да, због тога, није признала једнострано проглашену независност Косова.

Јеремић, који је у Братислави разговарао и са словачким колегом Мирославом Лајчаком и премијером Робертом Фицом, нагласио је да Србија цени став Словачке која не признаје назависност Косова и подржава европски пут Србије.

Шеф српске дипломатије је истакао да је разговарано о активнијој подршци Словачке у случају Косова пред Међународним судом правде и у међународним форумима.

Гашпарович је поручио и да је интерес Словачке да се Србија интегрише у Европску унију.

"Словачка од почетка подржава чланство Србије у ЕУ. Од тог става нећемо одустати ни у будућности", рекао је Гашпарович.

Шеф српске дипломатије је поручио да је приоритет Србије интеграција у ЕУ.

"Словачка Република је наш најближи партнер у ЕУ и дубоко смо вам захвални због ваше подршке", истакао је Јеремић и додао да ће Србија наставити курс ка пуноправном чланству у ЕУ.

"Словачка се залаже за одмрзавање Прелазног споразума и успостављење безвизног режима за грађане Србије", рекао је Јеремић.

Раст трговинске размене две држава

Гашпарович је нагласио да је Словачка, од 2003. до 2008. године, за реализацију готово 90 развојних пројеката у Србији уложила око девет милиона евра.

Говорећи о економској сарадњи, Гашпарович је оценио да је у 2007. години забележен раст трговинске размене 100 одсто.

Говорећи о економској ситуацији у Србији, Јеремић је нагласио да, упркос кризи, држава обезбеђује економски раст и да није пала у рецесију.

Гашпарович се током разговора интересовао за политичку ситуацију у Војводини, где живи бројна словачка национална мањина.

Јеремић је истакао да је Војводина један од најпросперитетнијих региона у Србији и додао да ће власт обезбедити да словачка мањина има што боље услове живота.

Министар је, као добру, оценио сарадњу са војвођанским Словацима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво