Египат неће признати Косово

Египат ће остати на позицији да не признаје независност Косова, изјавио председник Србије Борис Тадић, после разговора у Каиру са египатским председником Хоснијем Мубараком. Министри трговине Милосављевић и Рашид разговарали о јачању економске сарадње. Предлог да Београд буде домаћин самита Покрета несврстаних 2011. године.

Председник Србије Борис Тадић добио је у Каиру уверавања египатског председника Хоснија Мубарака да ће његова земља остати при ставу да не признаје независност Косова и Метохије.

Тадић и Мубарак такође су се сагласили да све глобалне проблеме треба решавати у Уједињеним нацијама.

На дневном реду састанка два председника био је читав низ питања од интереса за две земље, укључујући билатералну, посебно економску и трговинску сарадњу и питање Косова и Метохије.

Тежину данашњим разговорима у Каиру даје чињеница да је Египат утицајна чланица низа међународних и регионалних организација, међу којима су Арапска лига, Афричка унија и Организација исламске конференције, а тренутно је и председавајући Покрета несвртаних.

Два председника разговарала су о искушењима глобалне финансијске кризе, али и о проширењу економске сарадње Србије и Египта, за шта, према заједничкој оцени, има великих могућности.

Египатски председник дочекао је данас Тадића испред председничке палате у Каиру уз државничке почасти.

Званичну дводневну посету Египту председник Србије је јутрос започео обиласком споменика Незнаном војнику, где је, као и на гробу бившег председника Египта Анвара ел Садата, положио венац.

Јачање економске сарадње

Министар трговине и услуга Србије Слободан Милосављевић изјавио је да је у Египту договорено унапређење сарадње две земље у области пољопривредно-прехрамбене и аутомобилске индустрије.

Милосављевић је рекао да је данас требало да буде потписан и споразум о економској, техничкој и научној сарадњи Србије и Египта, али је потписивање одложено за заседање Мешовитог комитета, који ће током јула бити одржан у Београду.

Милосављевић је са министром трговине и индустрије Египта Рашид Мохамед Рашидом разговарао о унапређењу економске сарадње две земље.

"Договорено је да у неким сегметима аутомобилске индустрије нађемо нове начине и моделе да ту сарадњу наставимо и појачамо", навео је Милосављевић, додајући да је договорена и сарадња у наменској, фармацеутској и хемијској индустрији.

"Због светске економске кризе важно је да се нађу нови партнери, тржишта и нове могућности сарадње", рекао је министар трговине и додао да је Србија понудила Египту Споразум о слободној трговини.

Милосављевић је рекао и да је спољнотрговинска размена Србије и Египта прошле године била 55 милиона долара, од чега је извоз из Србије око 36 милиона долара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи