Јавна расправа о Стратегији за повратак на КиМ

Министарство за КиМ отворило јавну расправу о Стратегији одрживог опстанка и повратка на Косово и Метохију. Стратегија предвиђа остварење, заштиту и унапређење људских права, економски раст и развој, промовише мултиетничност и културну разноликост, као и сарадњу са међународном заједницом.

Министарство за КиМ отворило је јавну расправу о Стратегији одрживог опстанка и повратка на Косово и Метохију која ће трајати до 6. априла ове године.

Циљ стратешког оквира Министарства за КиМ и Владе Србије јесте да се омогући одрживи опстанак и повратак расељених и избеглих Срба и других неалбанаца и решавање питања интерно расељених у покрајини.

У радној верзији стратегије, Министарство за КиМ предвиђа остварење, заштиту и унапређење људских права и основних слобода, очување културног идентитета, економски раст и развој, јачање капацитета локалне самоуправе и стварање услова у сарадњи са међународном заједницом за одржив повратак и опстанак.

Стратегија, која се установљава за период од 2009. до 2015. године, промовише мултиетничност и културну разноликост.

Носилац реализације Стратегије је Министарство за Косово и Метохију, а Република Србија ће настојати да пронађе начине "да се у датим околностима елиминишу најизраженији облици сиромаштва на Косову и Метохији".

Стратегија у складу са Резолуцијом 1244

Стратегија ће бити реализована у сарадњи са међународном цивилном и војном мисијом, установљеном у складу с Резолуцијом 1244 СБ УН, извештајима генералног секретара УН од 12. јуна и 24. новембра 2008. године и Председничким саопштењем СБ УН од 26. новембра 2008. године.

Документ предвиђа и сарадњу са агенцијама УН и другим међународним владиним и невладиним организацијама, а стратегија ће се реализовати и путем билатералне помоћи.

У остваривању општих циљева Стратегије, од посебног значаја је сарадња с Канцеларијом Високог комесара за људска права УН, наведено је у документу.

Акциони планови ће бити утврђивани за период од три године.

Право на повратак засновано је на међународним принципима заштите основних људских права и слобода, који су обухваћени Водећим принципима УН о интерној расељености.

То подразумева повратак избеглих и расељених у своје домове, обезбеђење сигурности живота, основних слобода и права, укључујући и повратак имовине, као и стварање других услова за трајан опстанак на старим или, зависно од услова, на новим пребивалиштима.

Криза отежава спровођење плана

Обезбеђивање средстава биће отежано због глобалне економске кризе, због чега се, како се наводи у тексту Стратегије, нарочито мора водити рачуна о реалним домаћим и међународним изворима, као и о ефикасности утрошка средстава.

Извори финансирања могу бити буџет Србије и донаторска средства из фондова УН, ЕУ и појединих држава.

Србија ће у разумном року и уз дефинисање у акционим плановима обезбедити повољне банкарске кредите за различите намене, уз државну гаранцију.

У нешто мањој мери, средства се могу очекивати од појединих градова, привредних субјеката и појединаца, посебно из дијаспоре.

Ради потпуне и успешне реализације Стратегије, у року од три месеца биће израђени и усвојени детаљни оперативни акциони планови за њено спровођење, са прецизно дефинисаним активностима, роковима и носиоцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво