ЕУ ће доказати да брине о Србији

Европски комесар за проширење Оли Рен каже да финансијска криза није препрека за евроинтеграције Србије. Од пресудног значаја пуна сарадња са Хагом. Рен уверен да ће Европска комисија одобрити помоћ Србији да би се показало да "ЕУ брине о Србији".

У Европској унији нема расправе о томе, да Србија и друге земље Западног Балкана морају да сачекају да се реши економско-финансијска криза, да би могле брже кренути ка чланству у Унији, наводи европски комесар за проширење Оли Рен.

Рен је подсетио да су шефови дипломатија ЕУ ових дана потврдили потпуну приврженост "европском путу" региона, додајући да Лисабонски уговор, који је нужан за улазак нових чланица у ЕУ треба да буде усвојен до краја године и да ступи на снагу од јануара 2010. године.

Пре 2010. године, јасно је да ниједна земља региона не може бити спремна на битнији корак у придруживању Унији.

У излагању и расправи у Центру за европску политику, Рен је нагласио да је за Србију од пресудног значаја да што пре испуни услов пуне сарадње с Хашким судом.

"Тада ћемо моћи да идемо напред и применимо трговински део споразума о стабилизацији и придруживању, што отвара врата кандидатури за чланство Србије у ЕУ", објашњава Рен.

Европски комесар очекује да се то што пре оствари и наглашава да српске власти треба да "чине све напоре који ће довести до тога да буду ухапшени Ратко Младић и Горан Хаџић".

Рен ће се ове недеље састати с тужиоцем Хашког суда Сержом Брамерцом који у јуну подноси извештај Савету безбедности УН.

"Србија сада има праву прилику и времена да покаже да истински сарађује с Хашким судом, кад су у питању истраге, сарадња обавештајних служби, приступ документима, заштита сведока,
проналажење и хапшење оптуженика, тако да може да крене у следећи степен европске интеграције", наводи европски комесар за проширивање.

Рен је додао да је "веома снажно радио на томе, заједно с европским комесаром Хоакином Алмунијом, да се Србији одобре средства из претприступних фондова, као и макрофинансијска подршка".

Нагласио је да ће до те подршке доћи ускоро, да би се показала "европска солидарност са Србијом, као и да ЕУ брине о Србији".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи