Резултати реформи представљени у Бриселу

Званичницима Европске комисије представљени резултати које је Србија постигла у испуњењу услова за либрализацију визног режима. Министри Снежана Маловић и Ивица Дачић у Бриселу разговарали о даљим корацима у реформи правосуђа.

Министарка правде у Влади Србије Снежана Маловић и министар унутрашњих послова Ивица Дачић разговарали су у Бриселу са високим званичницима Директората Европске комисије за правду, слободу и безбедност.

Министарка Снежана Маловић је изјавила да је приликом сусрета са званичницима Европске комисије било речи о ономе шта је Србија постигла у реформи правосуђа и да су они упознати са свим корацима коју су у томе предузети и онима који ће следити, као и са чињеницом да је Скупштина Србије у понедељак изабрала чланове Високог савета судства.

"Саопштили смо им да је документ о критеријумима за избор и напредовање судија и тужилаца тренутно на оцени пред Венецијанском комисијом и након добијеног мишљења организоваћемо округли сто где ће све бити представљено јавности", рекла је Маловић.

Министарка је додала да је процедура око усвајања тог акта у току и први резултати се очекују током године. Са свим даљим корацима ће бити упознати званичници Европске комисије.

Напредак ка белом шенгену

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је сигуран да грађани Србије могу у другој половини године да очекују добре вести кад је реч о визној либерализацији.

После састанака који је, заједно са министром правде Снежаном Маловић, имао са генералним директором Директората за правду, слободу и безбедност Џонатаном Фолом и шефом одељења у том директорату Луиђијем Сореком, Дачић је ФоНету рекао да је заједнички оцењено да је Србија учинила велики напредак на путу ка белој шенген листи.

"Србија је ових недеља завршила све формално-правне претпоставке, у смислу доношења закона и стратегија, остало је још доношење неких акционих планова... Сигуран сам да Србија може да изрази задовољство не само због оног што је урадила, него и због оцена које о томе постоје у европским круговима", истакао је Дачић.

Техничке и експертске комисије Европске комисије, које су боравиле у Србији и анализирале постигнуто у испуњавању услова за визну либерализацију, завршиле су своје извештаје и о њима ће се у априлу или мају заузети политички ставови, о чему ће одлучивати Европска комисија и Европски парламент.

Дачић ће поподне у Европском парламенту имати излагање на парламентарном семинару "Визе и управљање границама" и састанак са председавајућом Делегације Европског парламента за односе се земљама југоисточне Европе Дорис Пак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво