Интервју: Драган Ђилас, градоначелник Београда

Гостујући у емисији "Сведок", први човек Београда, Драган Ђилас рекао је да је сасвим свестан последица које доноси економска криза, али да изградња неће бити заустављена. Разговор води Главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а, Ненад Љ.Стефановић. (Страна је периодично освежава)

Одгoварајући на питање да ли је он "најбољи ђак" Небојше Човића - који важи за једног од успешних градоначелника - и како ће остати забележен  у престоничкој историји, с обзиром  да је на његово чело дошао када је почела да делује економска криза, градоначелник Ђилас је рекао:

(Снимак "Сведока" можете погледати/преузети на нашој страни Емисије)   

- Није лако бити градоначелник Београда, када знате успехе својих претходника. Ми смо много оптимистичније започели, али ево догодило се да морамо да се суочимо са тешким последицама економске кризе. Није, дакле, тешко закључити шта ће бити.

Ипак, ми нећемо одустати од градње мостовa, вртића...  

Нећемо, генерално гледано, одустати од изградње, иако неће бити пара као што смо планирали.  

Ђилас је рекао и да није тачно да у Београд иду сва средства.

-Нажалост било би боље да је остатак Србије развијенији и да 30 хиљада људи не прелази из остатка Србије да живи у Београду. Не може Београд да узме на пример од Лесковца јер Лесковац изледа лоше и тамо ништа не ради. Ја могу да кажем да од пара које се праве у Београду, толико ће пара остати у Београду а остатак ћемо дати даље.

Не иду све паре у Београд, мислим да ће сви Београђани тако нешто да подрже, да део средстава који се направе у Београду остане у Београду а да вишак иде на остатак Србије. Тај новац не сме да иде на плате службеника већ да се улаже у производњу.

Наравно и у тим општинама морају да направе услове за инвеститоре, јер и Београду се исплати да људи улажу у остатак Србије јер овај град не може да издржи још становника, инфраструктура то не може да издржи.

Упитан да ли је он трећа најмоћнија личнот у Београду, после председника и премијера, Ђилас је рекао да то у реалности није тако.

-Не размишљам о моћи који носи функција већ о одговорности коју носи та функција. Свака наша погрешна одлука се осети директно у животу а свака погрешна одлука Владе се не осети увек одмах.

Говорећи о рачунима за Инфостан који су ових дана почели да стижу на адресе Београђана, градоначелник Београда рекао је да Београд неће да живи од камата, да ће дати шансу свима да плате своје обавезе али и да је неодговорно од неких политичара да позивају грађане да не плаћају своје обавезе јер тако град не може да живи.

-Слажем се да као неко 10 година није слао рачун да је то сада катастрофично. Једноставно дуговања према граду морају да се плате. С овом ценом превоза, на пример, ми морамо да субвенционишемо 50 одсто трошкова превоза. Погледајте цене у региону и схватићете да је смањење цена немогуће.

Градоначелник је рекао да је Београд одвојио средства и за изградњу саобраћајница око Прокопа.

-Сада видим, рекао је Ђилас, да се долази на идеју да се те паре користе за израду Прокопа, јер Србија за то нема пара, међутим ја кажем да се то неће десити.

Како ће се и какав метро у Београду градити, Ђилас каже да ће град ове године дефинисати.

-Кад причамо о томе како ће Србија да преживи, причати велику причу о метроу је нереално. Ја нећу дати да почне изградња док не будемо имали стабилну финансијску конструкцију. Очекујем да новац за то дође из иностранства.

На питање да ли га плаши наредна седнице Главног одбора ДС-а на којој ће Саво Милошевић поставити питање његове одговорности после смене градског секретара за спорт Игора Микље, Ђилас је рекао да уколико би Демократска странка процењивала сваки потез градоначелника он би био страначки градоначелник.

-Сваког члана градског одбора јавно постављају грађани а не странка. Ја у Београду покушавам да направим тим који функционише, па покушавам да на свим местима добијемо најбоље људе без обзира на страначку припадност, после Игора Микље, нови секретар за спорт уопште није из Демократске странке.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво