Србија лидер у борби против криминала

Земље у региону не учествују истим интензитетом у борби против организованог криминала, а Србија је водећа у тој борби, рекао председник Борис Тадић. Не би требало приватизовати ЕПС јер је то национални ресурс, истакао је Тадић.

Председник Србије Борис Тадић оценио је да земље у региону не учествују истим интензитетом у борби против организованог криминала и истакао да српске снаге безбедности сарађују са британским и америчким партнерима.

Србија је сасвим сигурно водећа земља у борби против организованог криминала у региону, каже Тадић у интервјуу за сутрашњи број недељника "Време" и истиче да Србија ни по коју цену неће одустати од системске борбе против организованог криминала.

"Сви заједно морамо да будемо свесни да националност актера не игра одлучујућу улогу у овом случају. Овде је реч о међусобном повезивању криминалних група које, нема никакве дилеме, остварују огромне профите преко шверца наркотика, наоружања и људи", наводи Тадић.

Пуштање извесних особа у Црној Гори, након привођења у полицију, зато што Србија није послала доказе из истраге везане за њихову повезаност са балканским наркокартелом, Тадић је оценио као "понашање које овог тренутка нико не може да разуме" и изразио наду да ће се оно у најскорије време изменити и да ће сарадња бити успостављена.

Тадић је навео да нарко-картели наносе штету земљама региона и Европе, која се мери милијардама евра.

Председник Србије сматра да односи са Црном Гором нису тако лоши и да, с времена на време, постоје неспоразуми.

Реакције Србије после црногроског признавања независности Косова, Тадић је назвао одбраном државних интереса јер "признање Косова, које Србија сматра делом своје територије, помаже угрожавању територијалног интегритета наше земље".

Председник Србије је поновио да питање Косова треба да буде решено обострано прихватљивим решењем до кога се може доћи само преговорима и истакао да ће Србија учинити све да се пре датума уласка у ЕУ реши то питање и да се више не постоје конфликти на овим просторима.

"Србија не жели вечни конфликт који би пре или касније опет угрозио наше националне и грађанске интересе", навео је Тадић и најавио нове иницијативе након одлуке Међународног суда правде у правцу решавања конфликта и постизања компромисног решења на преговорима.

Важан консензус за резолуцију о Сребреници

Говорећи о резолуцији о Сребреници, Тадић је истакао да би било идеално када би око резолуције о Сребреници био постигнут консензус и када би све политичке странке гласале за, јер ће тај документ посведочити да су Србија и њен парламент у стању да искажу саосећање са патњом и несрећом невино страдалих у Сребреници.

"Најважније је да се осуди тај свирепи злочин и да терминологија буде потпуно јасна у осуди самог злочина као и у саосећању са патњом невиних жртава из другог народа", рекао је Тадић.

Изгласавање пезолуције о Сребреници је изузетно важан у укупној трансформацији нашег друштва у цивилно друштво, а осуда страшног злочина који је у свету постао симбол страдања у ратовима деведесетих биће и дистанцирање од злочинаца који су тврдили да то чине у име српског народа.

"Србија тим чином свакако подиже и свој углед и свој регионални кредибилитет", оценио је Тадић, истакавши да је реч о "моралној обавези коју имамо сами према себи".

Председник Србије је истакао да ће се срести са новим хрватским председником Ивом Јосиповићем тек када после тога буду могли да испоставе нешто као резултат грађанима у Хрватској и у Србији.

Као конкретне теме разговора са Јосиповићем, Тадић је навео питање обезбеђивања повратка избеглих Срба, повраћај њихове имовине, поштовање људских и мањинских права и размену мишљења о кажњавању оптужених за ратне злочине и сарадњи са Хашким трибуналом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи