Косово и даље извор нестабилности

Косово је и даље извор нестабилности на Балкану, рекао је генерал Бенц Кредок, командант америчких снага у Европи. САД охрабрују чланице ЕУ да признају Косово, а политички и дипломатски покушаји у том правцу наставиће се у 2009. години, у настојању да се примене принципи Ахтисаријевог плана.

Косово је и даље извор нестабилности на Балкану, рекао је командант америчких снага у Европи, генерал Бенц Кредок, додајући да ће САД обучавати припаднике новоформираних Косовских безбедносних снага.

"После проглашења независности Косова, 17 фебруара 2008. године, САД су признале косовску владу и охрабрују чланице ЕУ које то нису учиниле, да јој се придруже", навео је Кредок пред сенатским одбором америчког Конгреса.

Генерал Кредок је јуна 1999. године командовао америчким снагама приликом уласка на Косово.

Амерички генерал очекује да се политички и дипломатски покушаји у том правцу наставе и у 2009. години, у настојању да се примене принципи Ахтисаријевог плана.

"КФОР под контролом НАТО-а, са 15.000 војника из 32 земље, једна је од најпоштованијих безбедносних организација на Косову, са обученим војницима посвећеним стварању безбедног окружења", наводи генерал.

Команда америчких снага у Европи ће и даље инсистирати на сарадњи у области безбедности и одбрамбеним реформама кроз програм Међународног војног образовања и обуке и програм Финансирања страних војски.

Команда америчке војске у Европи ће, најавио је генерал Кредок, купити 2.500 униформи за припаднике Косовских безбедносних снага, а помагаће НАТО-у у обучавању полицијаца КБС-а.

Бенц Кредок је навео да је је на Балкану остварен значајан напредак у области реформи безбедности, упркос тешким политичким, економским и друштвеним изазовима.

"ЕУКОМ настоји да охрабри државе на Балкану да се припоје евро-атлантској заједници. У том смислу је већ подржао напоре Хрватске, Македоније и Албаније, интензивирао дијалог са Босном и Херцеговином и Црном Гором, и охрабрује Србију да се приближи НАТО-у."

Црноморски регион најконфликтнији  

Говорећи о црноморском региону, Бенц Кредок наводи да је то подручје најконфликтније у евроатлантском простору.

Претње стабилности у црноморском региону су повећана производња оружја за масовно уништење, тероризам, постојање нелегалних војски и трговина дрогом, транснационални криминал, сецесионистички притисци на државе, замрзнути конфликти, економска криза, етничке и верске тензије.

"У интересу САД, а и западних земаља, је да у том региону има реформски оријентисане државе, безбедне од спољних војних притисака, које би гарантовале проток енергије из Каспијског региона", навео је Кредок.

Регион је, према речима генерала, за САД важан и због борбе против тероризма, војних база, и подршке коалиционим снагама.

Амерички генерал закључује да се трупе САД на европском континету суочавају са озбиљним изазовима. Најважније су претње независним државама на Балтику, конфликт око ракетног штита, нерешен статус Косова, још нерешени сукоби на Балкану, велике залихе заостале муниције и терористички напади Курдистанске радничке партије.

Иако је ангажовање америчких трупа у Авганистану приоритет, генерал наводи да на Косову остаје 14.000 војника из 32 НАТО земље, који ће настојати да осигурају безбедно окружење.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво