Влада смањује број министарстава

Најављено смањење броја министарства у Влади Србије да би се уштедео новац. У оптицају два предлога. Један предвиђа смањење броја министарстава са 25 на 20, а друга опција је да партнери дуплирају број ресора којих се одричу. Чека се повратак председника Бориса Тадића из Њујорка, па да лидери партија на власти сазову састанак и договоре се о томе.

Влада Србије, која важи за једну од најгломазнијих у региону, ускоро би могла да смањи број министарстава.

У странци Г 17 плус тврде да о томе већ преговарају са ДС-ом. Чека се, кажу, да из Њујорка дође председник Србије Борис Тадић, па да лидери партија на власти сазову састанак и договоре се о томе.

Социјалисти кажу да их о томе још нико ништа није питао. Смањење броја ресора био би одговор државе на светску економску кризу.

Још се не знају детаљи разговара Демократа и Г17 плус, али незванично у оптицају су два предлога - да се број министарстава смањи са 25 на 20 или чак на 15, у складу са коалиционим споразумом.

Штампа пише да је прелиминарно договорено да се ДС одрекне три министарства, а Г17 плус и СПС по једног.

Српску владу, међутим, то и даље не би сврстало у ред рационалних, по правилима Европе, у којој државе са десет милиона становника, немају више од 15 министарстава.

Друга рестриктивнија опција је да партнери дуплирају број ресора којих се одричу.

Потребна сагласност свих странака

Министар економије Млађан Динкић истакао је важност појефтињења државне администрације на свим нивоима, од републике, покрајине до локалних самоуправа.

"Потребно је постићи комплетан договор.Председник Тадић и ја смо апсолутно за смањење Владе, остаје да наш трећи коалициони партнер донесе одговарајућу одлуку и што се мене тиче можемо то да учинимо одмах сад приликом ребаланса буџета и то би било најбоље".

Лидер СПС-а и министар полиције Ивица Дачић за РТС каже да је за промену броја ресора потребна сагласност свих странака у владајућој коалицији.

"Нисмо о томе разговарали. Та идеја је као што знате постојала још на почетку, за мене је важно да држава има уштеде. Уколико је план да се смањи број министара а да број људи који ради остане исти, онда смо уштедели на десет људи", истиче Дачић.

Шеф посланичког клуба "За европску Србију" Нада Колунџија нема информацију о састанку ДС и Г17 плус.

"Влада је на потезу и очигледно да у оквиру општих мера штедње и рационализације у години кризе се размишља и о томе, али ја више од тога не могу да вам кажем", истакла је Колунџија.

Незванично, идеја је да се нека министарства припоје - финансије и трговина, људских права и социјална политика, инфраструктура и телекомуникације.

Партије, међутим, кад су формирале владу, нису делиле министарства по сродности, па би биле принуђене, у неким ресорима да деле посао.

Министар за рад и социјалну политику Расим Љајић сматра да је кључно десетковати администрацију.

"Први ја полазим од себе, мислим да имам превише и државних секретара и помоћника. Могу потпуно нормално да функционишем чак и ефикасније са свега два државна секретара и четири помоћника министара, нажалост, ја сад имам дупло више него што ми је потребно", објашњава Љајић.

Опозиција сматра да је влада прегломазна и да простора за уштеду има, али не верује много у намере владајуће коалиције.

Оштра реакција опозиције

Шеф Посланике групе "Напред Србијо" Томислав Николић рекао је да шта год Влада буде урадила, неће бити добро, јер се показало да ова Влада не уме да води државу у време кризе.

"Потребни су избори, а не смањивање броја министарства", оценио је Николић, и додао да је то једини начин да Србија добије владу која ће умети да води државу кроз кризу.

"Није време да нас Влада лаже, већ да седнемо и да се озбиљно договоримо шта ћемо даље", оценио је Николић.

Шеф посланичке групе СРС Драган Тодоровић сматра да је информација о смањењу броја министарстава "лажна", док Милош Алигрудић из ДСС-а оцењује опредлог као "демагошки" и сматра да за уштеду постоје бољи начини.

"Смањењем броја министарстава уштедело би се само десет до петнаест одсто радних места", тврди Алигрудић.

Чедомир Јовановић из ЛДП-а сматра да је обавеза Владе Мирка Цветковића враћање на пут којим се кретала у првим годинама транзиције, после 5. октобра 2000. године.

"Сада плаћамо високу цену неодлучности да се спроведу неопходне реформе. Очигледно је да се држава мора мењати, јако је скупа, а њена цена се неће смањити, тако ће се влада лишити пет или десет плата министара који и до сада ништа нису радили", рекао је Јовановић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво