Ивашов: Резолуција 1244 само у корист Албанаца

Резолоција 1244 Савета безбедности УН испуњена само у делу који се односи на Албанце, рекао је Леонид Ивашов, руски генерал и члан делегације на преговорима са НАТО о окончању бомбадровања СР Југославије 1999. године. У интервјуу Франкфуртским вестима, Ивашов тешко оптужује тадашњег премијера Чердомирдина за издају српских, али и руских интереса.

Резолуција Савета безбедности УН 1244 испуњена је само у делу у коме користи Албанаца, док су српски интереси потпуно игнорисани, оценио је руске генерал-пуковник у пензији Леонид Ивашов, који је од 1996. до 2001. године био начелник Главне управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Русије.

Ивашов је у том својству био члан руске делегације предвођене тадашњим премијером Виктором Черномирдином, која је заједно са Мартијем Ахтисаријем покушавала крајем маја и почетком јуна 1999. године, да у преговорима са челницима НАТО, пронађе прихватљиво решење за окончање бомбардовања Југославије и конфликта на Косову.

Ивашов је у интервјуу франкфуртским вестима оценио да се после толико времена види да је ово што се сада дешава продужетак агресије.

Према његовом мишљењу, пресуде Хашког трибунала генералима српске војске и полиције, који су бранили Косово, амнестија је за НАТО који је бомбардовао Србију.

Хашки трибунал је показао да је НАТО генералима и политичарима све дозвољено. Српски генерали и мој добар пријатељ Драгољуб Ојданић оптужени су за то што су се супротставили агресији и бранили своју отаџбину, подвукао је Ивашов.

Черномирдин одустао од позиција Русије 

Ивашов је оценио да су руска војна делегација, као и Србија, преварени у преговорима о прекиду бомбардовања 1999. и решењу кризе на Косову и за то оптужио Черномирдин, који је неочекивано одустао од позиције Русије.

Инсистирао сам да се преговори прекину и затражио да се вратимо у Москву, јер Черномирдин није испунио упутства председника Бориса Јељцина. То је био договор између Американаца, Ахтисарија и Черномирдина. Док је Ахтисари играо само пасивну улогу, Черномирдин је водио главну реч. Он је изневерио интересе српског народа, али и руске државне интересе, критиковао је Ивашов.

У почетку је испољавао одређену принципијелност и поштовао све инструкције које смо добили од Министарства одбране, Министарства иностраних послова и председника Јељцина. А онда су он и његово блиско окружење почели да коригују договорене ставове, навео је руски генерал, додајући да је о томе одмах обавестио Москву.

Јељцин је упутио телеграм Черномирдину и тражио да се његове инструкције строго поштују. Међутим, Черномирдин се није на то освртао, казао је Ивашов, који сматра да је Черномирдин гајио наду да ће уз америчку помоћ наследити Јељцина на месту председника.

"Због тога је и могао да изда и Србију и Русију. Сматрам га издајицом, јер није смео да превари интересе своје државе и интересе пријатеља. Он се приклонио Американцима и Ахтисарију, који су напали Србију, а то се не опрашта", нагласио је Ивашов.

Он сматра да је Русија могла да иступи из преговора и да се супротстави америчким ставовима, али да није то учинила.

Нисмо урадили оно што смо били дужни да урадимо. Русија није искористила своје легитимно право у систему међународних односа, нагласио је Ивашов.

Упитан на који начин се током НАТО бомбардовања огледала војна помоћ Русије, он је рекао да је помоћ била политичка, морална и војно-техничка и да су одржаване консултације, односно да су руски специјалисти помагали и обучавали српске колеге.

Истина је да је српским оружаним снагама била потребна помоћ и то техничке природе. Међутим, ја овде говорим пре свега о политичкој подршци и дипломатским напорима, и на том пољу је, по мом мишљењу, Русија могла да учини знатно више, нагласио је руски генерал.

На питање зашто Србија није добила обећани одбрамбени ракетни систем С300, Ивашов је истакао да је то био веома кратак период када се Србија налазила ван ембарга, од 11. фебруара 1998. године до почетка фебруара 1999.

Руска влада је тада тражила да Србија плати бар део финансијских трошкова, јер је и сама била у тешком финансијском положају. Али, док су трајали преговори, период ван ембарга на наоружавање је прошао, навео је руски генерал, додајући да су "војници и генерали помагали нашим српским колегама колико је то било могуће", рекао је Ивашов.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво