Без препрека у сарадњи Србије и БиХ

Добри односи министарстава одбране Србије и БиХ треба да буду стуб односа две земље, изјавио министар Драган Шутановац. Државе деле неугодну прошлост која не треба да се заборави, али ни да буде препрека даљој сарадњи, закључили министри.

Српски министар одбране Драган Шутановац борави у дводневној званичној посети Босни и Херцеговини где са функционерима те државе разговара о ситуацији у региону.

Шутановац је у Сарајеву изјавио да добри односи министарстава одбране Србије и БиХ треба да буду стуб добрих односа две земље.

Председавајући Председништва БиХ Небојша Радмановић и министар одбране Србије Драган Шутановац сагласили су се у Сарајеву да је добра сарадња са суседима у свим областима, па и на војном плану, веома важна, јер само тако западни Балкан може постати мирно подручје, а његове земље чланице ЕУ.

У разговору Радмановића и Шутановца било је речи и о школовању официра Оружаних снага БиХ на војним школама у Србији, изналажењу начина у вези са решавањем вишкова наоружања и војне опреме и могућностима коришћења капацитета Војно медицинске академије (ВМА) у Београду, саопштило је Председништво БиХ.

Радмановић је рекао да посета делегације Министарства одбране Републике Србије БиХ представља још један корак у сарадњи две суседне земље.

"Реформа одбране је успешно завршена и ми сматрамо да је то једна од најбољих реформи које спроводимо у БиХ", рекао је Радмановић и нагласио да постоји потпуна сагласност свих политичких фактора у БиХ за улазак у ЕУ и НАТО.

Претходно је министар Шутановац разговарао са министром одбране БиХ Селмом Цикотићем о могућности сарадње у области војне индустрије, школовања, учешћа у мировним мисијама, а   грађанима Федерације БиХ понуђено је да користе услуге Војномедицинске академије по истим условима као грађанима Републике Српске.

Цикотић је рекао да је српска страна изразила интересовање за куповину одређеног броја авиона, тенкова, борбених возила и артиљерије и да постоји спремност да се тај посао заврши на обострано задовољство, али да је пре тога потребно да Председништво БиХ одобри листу вишкова наоружања.

Министри су нагласили да ће сви послови око евентуалне купопродаје вишка војне имовине БиХ бити транспарентни и у складу са законом, како би се избегле негативне конотације које ти послови обично изазивају.

Унапређење сарадње

Шутановац је рекао да постоје многе области у којима има простора за унапређење сарадње и додао да је колегу Цикотића позвао да ове године посети Београд, а да је прихватио позив Министарства БиХ да припадници Војске Србије учествују на војној вежби у Бањалуци у септембру. 

На питање о хапшењу Ратка Младића, Шутановац је рекао да су све војне и цивилне службе безбедности ангажоване на том послу, али да би давање рока у којем ће ратни командант Војске Републике Српске бити ухапшен подразумевало да постоји сазнање где се он налази.

Министри Шутановац и Цикотић су се сложили да две земље деле тешку и неугодну прошлост, која не треба да буде заборављена, али да она не треба да буде препрека за даљу сарадњу од које ће и Србија и БиХ имати користи.

Шутановац се састао и са председавајућим Савета министара БиХ Николом Шпирићем.

Најављен је и састанак у Бањалуци са председником Републике Српске Рајком Кузмановићем, председником Скупштине РС Игором Радојичићем и председником Владе РС Милорадом Додиком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи