Одата пошта жртвама

Тачно у подне, широм Србије огласиле су се сирене у знак сећања на жртве НАТО бомбардовања. У 19.45 када је пала прва бомба звонила црквена звона. Чланови Владе положили су венце на местима највећих страдања током НАТО бомбардовања. Са Моста слободе у Новом Саду полетело 78 голубова мира. Помен жртвама служен у свим храмовима СПЦ у земљи и расејању.

Широм Србије, у 12 часова, огласиле су се сирене у знак сећања на жртве НАТО бомбардовања, а минутом ћутања одата им је пошта. У храмовима широм Србије у 19.45 звонила су звона у знак сећање на време када је пре десет година пала прва бомба.

Чланови Владе у подне су положили венце на местима највећих страдања током НАТО бомбардовања.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић открио је спомен-плочу на згради МУП-а у Београду, у знак сећања на погинуле полицајце у НАТО бомбардовању 1999. године и свим припадницима МУП-а који су погинули у одбрани земље.

Дачић је подсетио да је током НАТО бомбардовања 177 полицајаца погинуло, а да је 800 припадника МУП-а током 90-их година изгубило животе на дужности.

Министар одбране Драган Шутановац положио је венац на спомен-обележје страдалим припадницима РВ и ПВО Војске Југославије, на здању Команде Ратног ваздухопловстава Војске Србије у Земуну.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић положио је венац у Ташмајданском парку, пред спомен-обележје страдалој деци. Венце су положили и представници Војске, амбасадор Русије Александар Конуцин и грађани.

Министар је оценио да је бомбардовањем најмање кажњен режим а највише грађани, и да су последице катастрофалне. Према његовим речима, током бомбардовања је погинуло 89-оро деце и више од 2.500 цивила, а материјална штета се креће између 30 и 100 милијарди долара.

Сећање на жртве у Војводини

Председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић положио је венац у спомен свим жртвамана платоу код Варадинског моста у Новом Саду, на спомен плочу Олега Насова, који је 1. априла 1999. погинуо приликом бомбардовања Петроварадинског моста.

Поводом десете годишњице почетка НАТО агресије на Србију, у Панчеву, које је било више пута бомбардовано одржано је неколико трибина и скупова, а положени су и венци на спомен-обележја жртвама.

У згради Градске скупштине одржана је седница Штаба цивилне заштите, где је било речи о свим активностима за време бомбардовања које је због хемијске индустрије, смештене у том граду претило да изазове еколошку катастрофу.

Комеморативни скуп одржан је и у Сремској Митровици крај спомен-плоче, посвећене страдалима код Соколског дома. У НАТО бомбардовању страдало је пет житеља сремско-митровачке општине. Четворица су погинула као припадници Војске Југославије, док је Љиљана Великић била цивилна жртва рата.

Полагање венаца у Нишу

Министар за дијаспору Срђан Срећковић положио је у Нишу венце на спомен обележје цивилима страдалим током бомбардовања 1999. године. Венце су положили и сви одборници Скупштине града Ниша, представници града, Војске Србије, полицијске управе нишавског округа и борачких удружења.

Срећковић је навео да Ниш, уз Приштину и Нови Сад, спада у градове који су највише настрадали и да је тај град током 78 дана ваздушних напада, бомбардован чак 40 пута.

"Током бомбардовања погинуло је 56 грађана Ниша, а тешко повређено више од 200 људи. У једном дану, 7. маја, у бомбардовању центра града погинуло је 15 Нишлија", навео је министар.

Срећковић је рекао да је на Ниш бачено 36 контејнера касетних бомби, чија је употреба одавно забрањена међународним конвенцијама, а да је само на Клинички центар бачено осам контејнера таквих бомби.

Помен жртвама на Косову и Метохији

Сиренама у Косовској Митровици, нешто пре поднева почело је обележавање десет година од НАТО бомбардовања, а више хиљада грађана учествује у "Маршу мира" који је кренуо од главног моста на Ибру у северном делу Митровице до суседног Звечана. Претходно је код Споменика Истине држано опело за све жртве бомбардовања

У северном делу Косовске Митровице изузетно је појачано присуство припадника Косовске полицијске службе, Еулекс полиције и војника Кфора.

Пошту страдалима у НАТО бомбардовању, али и жртвама такозване Ослободилачке војске Косова одали су представници општина Звечан, Косовска Митровица, Удружење бораца деведесетих, представници Заједница општина Косова и Метохије, СУБНОР-а, родбина погинулих и делегације Српске радикалне странке и Демократске странке Србије.

Неколико стотина Срба обележило је у центру Грачанице десет година од почетка НАТО бомбардовања. Окупљање је протекло мирно и без инцидената.

Испред споменика палим борцима у протеклим ратовима, свештенство и сестринство Рашкопризренске епархије служило је парастос свим невиним жртвама бомбардовања и оружаног сукоба 1999. године и страдалим Србима на Косову и Метохији. 

Неколико десетина ратних ветерана из градова са југа Србије одало је на административном прелазу Мердаре почаст страдалима на Косову и Метохији.

Представници ветерана и породица погинулих на Косову положили су венце и цвеће, упалили свеће и минутом ћутања одали почаст свима који су страдали током НАТО бомбадрдовања.

У цркви Светог Марка у Београду помен жртвама је служио митрополит црногорско приморски Амфилохије уз саслужење чланова Светог архијеријског синода СПЦ.

Поред многобројних верника, помену је присуствовао министар вера Богољуб Шијаковић, принц Александар Карађођевић и члан Крунског савета Драгомир Ацовић.

"Десет година је протекло од почетка тог лицемерја, чија је жртва српски народ", рекао је умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије, у беседи по завршеној молитви.

Помен је у 17 часова служен у свим храмовима СПЦ у земљи и расејању.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво