Србија за говор разума и правде

Влада Србије одржала посебну седницу посвећену Дану сећања на страдале у НАТО бомбардовању. Премијер Цветковић рекао да Србија има обавезу да се одговорно и цивилизовано бори за своје интересе, али да је опредељена за говор разума и правде, а не за говор оружја. Министар Дачић сматра да од НАТО бомбардовања цео свет треба да извуче поуке, како се таква трагедија не би поновила.

Влада Србије одржала посебну седницу, која је посвећена Дану сећања на страдале у НАТО бомбардовању СР Југославије 1999. године. Седница је почела минутом ћутања, после чега се обратио премијер Мирко Цветковић.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић рекао је да невине жртве бомбардовања, које је почело на данашњи дан пре десет година, подсећају да Србија има обавезу да се одговорно и цивилизовано бори за своје интересе, и да је због тога она опредељена за говор разума и правде, а не за говор оружја.

Премијер је, на посебној седници Владе посвећеној дану сећања на жртве тромесечних ваздушних удара НАТО, напад на СРЈ оценио као једну од најтрагичнијих епизода у другој половини 20. века и незаконит чин, супротан међународном праву.

"Због будућности наше деце никада не смемо дозволити да се тако нешто понови. На то нас обавезују жртве, прошлост и будућност", поручио је Цветковић.

Зло се, према његовим речима, може победити само разумом, а одговорне државе никада не доводе у питање опстанак свог или других народа.

Нема оправдања за жртве 

Цветковић је нагласио да ничим не може да се оправда смрт двогодишњег Марка Симића из Новог Пазара, нити једанаестомесечне Бојане Тошовић из Мердара, трогодишње Милице Ракић из Батајнице и многих других.

"Те и друге невине жртве нас подсећају на обавезу да се достојанствено и цивилизацијски боримо за своје циљеве, да водимо одговорну политику, да не стварамо непријатеље, да уредимо своју земљу и омогућимо бољи живот свих грађана", указао је Председник Владе Србије.

Премијер је подсетио да бомбардовање није решило проблеме на Косову и Метохији и обезбедило поштовање људских права, и поручио да је Србија чврсто опредељена да проблеме у својој јужној покрајини решава мирним путем.

"Србија се чврсто определила да проблеме на Косову и Метохији, решава мирним и ненасилним путем и таква Србија увек ће бити партнер свима који поштују демократска начела и истинске вредности цивилизације", поручио је Цветковић.

Председник Владе Србије позвао је грађане да достојанствено одају почаст жртвама бомбардовања 1999. године и свим невиним жртвама ратова на овим просторима.

Влада Србије је усвојила одлуку о подизању меморијалног центра у Београду посвећеном жртвама бомбардовања.

Свет да извуче поуке и да се никада не понови

Потпредседник Владе Србије и министар полиције Ивица Дачић рекао је да би цео свет требало да извуче поуку од НАТО бомбардовања СР Југославије, како се тај трагичан догађај, који не сме да се заборави, никада и нигде не би поновио.

"По свим последицама то је био злочин над нашим народом, а по свим принципима међународног права  агресија на суверену земљу, која је имала за циљ подршку независности Косова и Метохије", рекао је Дачић на ванредној седници Владе Србије.

Спроведено без одлуке Уједињених нација, бомбрардовање, чији је непосредни повод био инцидент у Рачку, од којег је касније чак и Хашки трибунал одустао у оптужбама против српских оптуженика у том суду, представља кршење основних принципа међународног права и свих међународних конвенција, указао је потпредседник Владе Србије.

"Нису само цивили недужне жртве тог рата, већ и полицајци и војници, јер су и они испуњавали своје задатке у одбрани земље", истакао је Дачић, подсетивши да за велика разарања и жртве никада није плаћена ратна штета.

"Данас се сећамо и клањамо свим жртвама, а Влада Србије и сви државни органи су дужни да брину о породицама погинулих у НАТО бомбардовању", рекао је Дачић.

Потпредседник Владе Србије је рекао да је ово први пут да држава на организован начин обележава годишњицу бомбардовања, које је оставило тешке последице по државу и народ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи