Чекајући одлуку МСП-а

Хрватска није оспорила надлежност МСП да поступа по контратужби Србије за геноцид, каже правни заступник Србије Саша Обрадовић за РТС. После одлуке МСП да Хрватској да рок за одговор на контратужбу Србије, а нашој земљи да узврати до 4. новембра 2011, наш правни тим не очекује скори почетак усмене расправе.

После одлуке Међународног суда правде да Хрватској да рок до 20. децембра, за одговор на контратужбу Србије, а нашој земљи да узврати до 4. новембра 2011, наш правни тим не очекује скори почетак усмене расправе, ни пресуду.

Правни заступник наше земље Саша Обрадовић за РТС каже да Хрватска није оспорила надлежност тог Суда да поступа по контратужби Србије за геноцид.

"Био је састанак 4. фебруара са правним тимом Хрватске. Хрватска није оспорила, на било који начин, ни питање надлежности, ни питање прихватљивости, да се о нашој противтужби расправља у оквиру истог поступка. Пошто се Суд руководио захтевима странака изостала је одлука у овој фази. Могуће је, теоретски, да Хрватска у некој даљој фази поступка оспори надлежност Суда да решава по нашој противтужби, али ја чврсто верујем да такав захтев неће бити успешан."

МСП је објавио делове контратужбе Србије, у којима се тражи пуно обештећење крајишким Србима. Ратна одштету траже обе стране.

"Уколико Суд нађе да је нека држава извршила неки противправни акт који повлачи одговорност и накнаду штете, онда он остави довољно време двема странама да се договоре о висини накнаде штете. Ако ти преговори не успеју онда Суд доноси одлуку. Тако да је за сада рано говорити о неким висинама накнаде штете, али за обе стране ради се о енормно високим количинама", наводи Обрадовић.

О могућем вансудском поравнању правни заступник Србије каже:

"То је одлука која зависи од политичке воље две државе. У овом тренутку одлуком само једне државе до тога не може доћи. Оног момента када се друга тужена страна, а то је Србија, упусти у поступак, за свако повлачење и обуставу поступка потребна је изјава воља обе стране. Значи договор", истиче Обрадовић.

На питање како ће, по истеку рокова које је Суд дао Србији и Хрватској, изгледати сам процес и усмена расправа, Саша Обрадовић одговара:

"Србија има рок да 4. новембра 2011. одговори на следећи хрватски поднесак. Након тога мислим да ћемо имати нов састанак у Хагу, на коме ће Суд питати Хрватску да ли жели да додатно одговори само на противтужбени захтев Србије, како би имала једнак број поднесака на наш захтев колико је Србија имала одговора на тужбени захтев Хрватске. Уколико Хрватска то буде желела да користи, проћи ће још неко време а онда ће се, у зависности од судског ритма, одредити рок за усмену расправу и после тога ће бити донета пресуда."

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи