Савет безбедности о Косову

Савет безбедности Уједињених нација данас расправља о стању на Косову. На дневном реду извештаји шефа УН Бан Ки Муна и Еулекса. Ставове Србије браниће председник Борис Тадић. Косовски Албанци најавили да ће затражити укидање УНМИК-а.

Најмоћније тело светске организације размотриће нови, тромесечни извештај УНМИК-а о стању на Косову, у који ће, по први пут бити укључен и део који се односи на досадашњи рад мисије Европске уније, Еулекса.

У извештају који је крајем прошле седмице подељен амбасадорима петнаесточланог тела наводи се да је рад УНМИК-а, од једностраног проглашења независности прошле године, соучен са озбиљним проблемима, јер косовски Албанци ту мисију "сматрају препреком за остваривање пуне државности".

"Косовске власти, под значајним притиском опозиције, последњих месеци су упорно понављали да резолуција 1244 више није релевантан документ и да немају никакве правне обавезе да би је поштовали", наводи се у Бановом извештају, који је начињен пошто његов специјални изасланик Ламберто Занијер недељама није успевао да уговори састанак са званичницима владе у Приштини.

Истовремено, косовски министар спољљних послова Скендер Хисени најавио је да ће у Њујорку затражити укидање УНМИК-а и преношење преосталих надлежности међународне заједнице у руке Еулекса.

Такав захтев Албанаца, сигурно. неће наићи на добродошлицу бар две сталне членице Савета безбедности, Русије и Кине, па је тешко очекивати да би у блиској будућности могло доћи до било какве измене резолуције 1244.

Генерални секретар у извештају, који обухвата период од 1. новембра 2008. до 9. марта ове године, наводи да је безбедносна ситуација на Косову стабилна, мада се у северном делу Косовске Митровице догодила серија инцидената.

Бан Ки Мун је навео да је у току убрзана реконфигурација мисије УН на Косову и Метохији уз, како је навео, консултације са главним актерима на терену. Очекује се да ће бити завршена до почетка буџетског циклуса 2009 -2010. године.

Након тога, реконфигурисана мисија УН на Косову и Метохији остаће у веома смањеном обиму на подручју Косовске Митровице и бавиће се питањима мањина, повратком расељених и слободом кретања и културним наслеђем. 

Спровођење плана који је произашао из разговора са Београдом и консултација са Приштином зависиће од будућих разговора на техничком нивоу. УНМИК је предузео неколико корака у спровођењу техничког дела споразума, а специјални представник УН обавио је разговоре на политичком нивоу са највишим представницима српских власти о спровођењу плана у шест тачака. 

Повратак избеглица, као и у листом свим извештајима генералног секретара УН од 1999. године до данас, оцењен је изузетно лоше. Према подацима УНХЦР-а, само 582 особе које припадају мањинским заједницама вратиле су се у своје домове.

У Анексу извештаја, који је потписао шеф Еулекса-а Ив Де Кермабон, наводи се да је мисија ЕУ почела да спроводи мандат 9. децембра 2008. године, а да ће достићи пуни оперативни капацитет до краја зиме.

Еулекс је, наводи Бан Ки Мун, решен да у потпуности поштује Резолуцију 1244 и делује у статусно неутралним оквирима УН. "У тренутку када постепено достиже пун оперативни капацитет, Еулекс мора да настави да узима у обзир специфичне околности и питања свих заједница," истакао је генерални секретар УН.

Ипак, како генерални секретар указује, институције косовских Срба на северу Покрајине неспремне су да сарађују са Еулексом по питању царина, а лидери косовских Срба и Београд и даље се противе сарадњи са канцеларијом Међународног цивилног представника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво