Подршка САД на путу ка ЕУ

Србија добила подршку САД за чланство у Европској унији, рекао потпредседник Владе Божидар Ђелић после разговора са шефом делегације Конгреса САД Ел Померојем. У априлу први споразум о научно-техничкој сарадњи две земље.

Потпредседник Владе Србије и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић изјавио је после разговора са шефом делегације Конгреса Сједињених Америчких Држава Ел Померојем, да је Србија добила подршку САД за чланство у Европској унији.

"Сједињене Државе нису део ЕУ, али је њихов глас утицајан у односима са ЕУ", рекао је Ђелић на конференцији за новинаре и нагласио да постоје разлике у ставовима Србије и САД о Косову и Метохији и додао да је Помероју предочио аргументе државе Србије.

Према речима Ђелића, Србија верује да ће се после одлуке Међународног суда правде створити услови за решавање статуса Косова и Метохије.

После посете америчког потпредседника Џозефа Бајдена односи две земље су интензивирани и  постоји сагласност у многим питањима, истакао је Ђелић.

Ђелић је најавио да ће у априлу посетити САД, када ће бити потписан и први споразум о научно-техничкој сарадњи Србије и САД.

"Конгресмен Померој долази из веома успешне пољопривредне државе Северне Дакоте и договорили смо се да ћемо током посете у априлу имати дискусију и са евентуалним заинтересованим инвеститорима у домену пољопривреде и технологије", додао је потпредседник Владе Србије.

"Захвалан сам Ђелићу на времену, јер знам да је ова недеља била пуна активности, имали сте посету делегације Сената САД, али и ЕУ. То није случајно, већ рефлексија напора Србије да постане чланица ЕУ", рекао је Померој.

Померој каже да је задовољан што је грађанима Србије одобрена визна либерализација и што је држава поднела захтев за добијање статуса кандидата у ЕУ.

Влада Србије ради напорно, оценио је Померој и додао да верује да постоји простор за унапређење сарадње Србије и САД у области науке, пољопривреде, енергетике.

Померој је најавио да ће посетити Краљево, где је у оквиру студентске размене, провео једно лето у српској породици.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи