Читај ми!

Борељ: Вучић и Курти се договорили да нису потребни нови разговори у вези са предлогом ЕУ

Европски комесар за спољну политику Жозеп Борељ саопштио је да су се председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сложили на тројном састанку у Бриселу да даљи разговори о тексту предлога ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине нису потребни и да ће текст ускоро бити објављен на сајту ЕУ.

Жозеп Борељ је након састанка на коме је поред њих учествовао и специјални изасланик ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине Мирослав Лајчак, рекао да су разговори били интензивни и да су и Вучић и Курти показали одговорност и спремност за проналажење решења.

"Могу да саопштим да су Вучић и Курти данас договорили да нису потребни нови разговори у вези са предлогом Европске уније, који је насловљен као Споразум о преласку на нормализацију између Косова и Србије. Текст споразума биће објављен на сајту службе ЕУ врло ускоро", изјавио је Борељ после нове рунде дијалога са Приштином у Бриселу.

Европски комесар је навео да су се обе стране сложиле да се са применом плана започне брзо, иако је потребно још разговора како би се договориле појединости.

"Двојица лидера ће се поново састати током марта како би се финализовао анекс уговора, који је његов интегрални део, а који још није у потпуности финализован", рекао је Борељ и додао да је ЕУ подсетила обе стране о њиховим обавезама да примене све договоре из прошлости.

Он је навео да су на стварању документа учествовали највиши представници свих 27 земаља чланица Европске уније, као и чланови Европског савета.

"Овај план први пут смо представили прошлог септембра, од када водимо интезивне дипломатске преговоре. Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак путовао је у том периоду десет пута до Приштине и осам пута до Београда, а ово је први пут да су лидери Србије и Косова уживо разговарали о предлогу'', рекао је Борељ.

Он је оценио да су и Вучић и Курти показали одговорност и да су се сагласали да примене план ЕУ о нормализацији односа Београда и Приштине.

"Сада када су се око тога сложили, текст плана биће доступан јавности врло ускоро. Овај план је изнад свега важан за људе који живе у Србији и на Косову, за њихове грађане. Према плану, грађани ће моћи да се слободно крећу, користе своје пасоше и исправе, као и саобраћајне таблице'', рекао је Борељ.

Борељ је додао да за Србе на КиМ овај план значи више безбедности, сигурности, када је реч о људским правима, правима Српске православне цркве на КиМ, као и културним и историјским споменицима.

"План може да буде платформа помоћу које ће се превазићи наслеђе из прошлости'', оценио је Борељ.

ЕЕАС: Обе стране изразиле спремност да наставе са имплементацијом европског предлога споразума

Служба за спољне послове ЕУ (ЕЕАС) саопштила је да су обе стране изразиле спремност да наставе са имплементацијом европског предлога споразума.

"Потребни су даљи преговори како би се утврдили специфични модалитети имплементације одредби. Високи представник Борељ ће сазвати још један састанак двојице лидера током марта са циљем да се финализују разговори о Анексу имплементације, који ће усмеравати фазу имплементације споразума", наводи се у саопштењу.

ЕУ је подсетила стране на њихову обавезу да спроведу све претходне споразуме, који остају важећи и обавезујући.

У међувремену, како је саопштено, специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак посетиће Београд и Приштину, како би наставио са данашњим разговорима и припремио се за следећи састанак на високом нивоу.

"Обе стране су се сложиле да се уздрже од било каквих некоординисаних акција које би могле довести до обнављања тензија на терену и које би пореметиле ове преговоре", пише у саопшењу.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво