Читај ми!

САД очекују конструктиван приступ Вучића и Куртија поводом европског предлога

Сједињене Државе саопштиле су да снажно подржавају предлог Европске уније о нормализацији односа Приштине и Београда.

"Очекујемо да двојица лидера приђу сусретима у конструктивном духу потребном да се напредује у складу са њим", истакнуто је у одговору Стејт департмента уочи нове рунде дијалога Београда и Приштине која се, уз посредовање Европске уније, одржава у понедељак у Бриселу, преноси Глас Америке.

Председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, како је раније пренео изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак, требало би да осим званичног изјашњавања о прихватању, размотре и детаље примене европског предлога.

"Србија и Косово кроз дијалог треба да постигну свеобухватни споразум. Верујемо да нормализовани односи између Косова и Србије у коначници треба да буду усмерени на узајамно признање. Напредак у дијалогу отвориће врата европским интеграцијама и од суштинског је значаја за безбедност и стабилност на Западном Балкану", наведено је у писаном одговору Стејт департмента Гласу Америке.

О нормализацији односа и свеобухватном споразуму Београд и Приштина преговарају више од деценије преговарају под окриљем Европске уније - уз помоћ Сједињених Држава. Разговори две стране, процес променљивог учинка, посебно су били успорени током 2022. године - периода који је обележио напад и војна агресија Русије на суседну Украјину, преноси Глас Америке.

На питање може ли се очекивати искорак или чак прекретница после предстојеће рунде разговора у Бриселу - из Стејт департмента одговарају да охрабрује то "што су Србија и Космет у начелу прихватили предлог Европске уније".

"Званичници Сједињених Држава и Европске уније истакли су могућности предлога Европске уније и нагласили значај брзог напредовања - како би се избегао ризик даљих ескалација", наводи се у одговору.

"Снажно охрабрујемо косовске Србе да се врате у косовске институције што је пре могуће како би безбедност и стабилност за све грађане били побољшани. Охрабрујемо Владу Косова да обезбеди услове да квалификовани косовски Срби то могу да учине без одлагања. Бриселски споразуми су предвидели интеграцију косовских Срба у косовске институције. У потпуности подржавамо те споразуме и њихову континуирану примену", званичан је став Стејт департмента у вези са тим питањем. 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво